April, april….

Vet ni vad en starur är? Ja, jag frågar inte er som bor på Gotland eller har anknytning hit. Ni vet ju att det ska komma sju större eller (helst) mindre snöfall under vårvintern. Vi är snart i mål. Ordförklaring: ”star” står för flyttfågeln stare och ”ur” betyder kort och gott snöfall/yrväder. Sju starurar ska det vara innan våren är här på riktigt. Det fattas väl ett par tre stycken.

Mamma Ingeborg lärde mig uttrycket: Aprillasnö ä´sum fåragö.  Översättning  finns inte att hitta i ”Transalate” ( som jag  använder om man ska förstå sig på t ex kinesiska) utan kommer här: Snö i april är lika bra som fårgödsel.  Borde ta mig en titt i Bondepraktikan, en uppfylld julklappsönskan en gång i tiden från pappa Göte. 

Efter en stunds letande så hittar jag mycket riktigt Bondepraktikan. På försättsbladet står följande: BONDE-PRACTICA eller WÄDER-BOK innehållande några sköna regler huru man skall känna och lära hela årets lopp, alltid detsamma år från år. Om april står bl a att läsa:…gott att göra bröllop, avvänja barn, att bygga köpa och sälja. Gott är att så och plantera.  Om det var frostlöst den 25 mars så betyder det god årsväxt.       Vill minnas att det var +grader den     25 /3, så det är bara att koppla på odlarintresset. Det verkar lovande enligt gamla talesätt.

Och leta det hade jag kunnat göra  fredag 1 april. Kunde inte hitta mina nycklar när jag gick från jobbet. Koll i fickor och väska gav inget resultat. Inbillade mig att jag lagt ifrån mig dem på lunchstället, får kolla på måndag. Men det behövde jag inte göra. Så där kvart i tio på kvällen ringer det på dörren. Min arbetskamrat Linn hade hittat dem i en korg för kuddar.( – Tack snälla Linn att du kom och lämnade dem.) Hur de hamnat där, ja det funderar jag på ännu. Men vilken tur att jag inte bestämde mig för att leta, för där hade jag ingen tanke på att de kunde vara. Den här lilla malören  fick bli det privata lilla aprilskämtet som jag utan planering råkade ut för. 

Så här har våren avancerat på Djuplunda. Åh de små sköna blå liven. Så roligt att få se dem!   Tisdag den 26 mars.

                      

      Blåsippor i häcken.                        Krokus   som solar.                 Snart rabarberpaj.

Och så var det lite titt bakåt vad som kan ha hänt andra år under april:

Kanske inte  april, men våren 1966. Sång och musik under ledning av Pehr Orlenius.

 Bilderna nedandför visar mina syskon Eva och Per i Ängagärde, Ulricehamns kommun, våren 1966 .

           

  

Och så  drygt 20 år fram i tiden 

  Hos morfar i Ängagärde

      

Sköna bilder på Erik och Sven 1987

   

 Wibecks på besök, det var första  gången Sven var utomhus.

En tanke på “April, april….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: