Vägmärken…

Söndag, vaknade redan i gryningen, solen höll på att gå upp. De första solstrålanra reflekterades i björken utanför. Snart sätter Evert på radion och Andliga sånger. En av sångerna var ”Hur underlig är du i allt vad du gör”.. ledde vidare i tanken till en gudstjänst  vintern 1988. Just vid det tillfället var det parentation för Gunnar Lindh, min systers svärfar, och jag hade blivit ombedd att sjunga en lämplig sång vid det tillfället. Och då valde jag den sången….som slutar med orden ”till dess alla varför får svar”.

Så var det nyheter. Tre inslag dominerade

  • Valet på Island som visade att invånarna inte ville betala ”ekonomikraschen” för tre år sen med skattemedel.
  • Libyen, afrikanska medlare till Kadaffi
  • Järvstammen ökar i Sverige.

En stor spridning , som gör att många lystrar till. Världsekonomin, fredsarbete och miljöarbete. Visst fångar det upp en bred massa av lyssnarna? Välplanerat! Sen följde flera intressanta program i P1. Bl a om språkbruket att använde mer/mera, fler/flera. Exempel som belyste:…skriva mer eller skriva mera. Jaa vad tycks? Svaret blev att det är rätt båda delarna.

Så visar Evert vad Transportstyrelsen skickat ut: En folder om vägmärken och så plötslig fick man sig en liten repetion av ”bra att kunna inför bilkörning”.

Min farmor hon fyllde år i april, men när?  Det blev till att leta upp den lilla boken Vägmärken –födelsedagsbok. På pärmens insida står Göte Eriksson, Minne från juniorföreningen i Hällstad den 30 dec 1936. Vad säger nu det?  Jo, att Göte, min pappa, deltagit i juniorverksamhet i Evangeliska fosterlans-stiftelsen (boken utgiven på deras förlag). Aha det var alltså där han fortsatt efter konfirmationen med sina kyrkliga kontakter. Jag bläddrar i Vägmärken…. Och mycket riktigt  farmor hon var född  den 21 april 1891.  1966  den 23 april kom hon och ville vara med och se när det var studentexamen i Ulricehamn, hon kom fram till jeepen som Lisbeth och Barbro ordnat att jag skulle få åka på. Tyvärr regnade det och var lite råkallt. Då får jag se farmor med en blick som sa: Jag ville så gärna se dig, men jag är så orkeslös. Du mitt första barnbarn. Det är ett fruset ögonblick i mitt liv. Det var sista gången jag såg henne. Nästa gång  någon dag senare då låg hon på en ambulansbår och det var bara bråttom, bråttom….

 

En otydlig bild från min student, men den enda med jeepen. Det var precis här jag såg farmor.  

                

Farmor Berta hade tre systrar Martina, Ester och Hulda.(Är inte säker på ordningen av de tre systrarna på bilden).    Kan de ha gått till fotografen i samband med Bertas 20 årsdag? Så vacker hon är! Och så tycker jag faktiskt att vissa likheter finns med min syster Eva och kanske  även hennes döttrar Sofia och Camilla.

Farmor gifte sig 1913 med Erik Eriksson. De bosatte sig på Björkåsen i Hällstad och drev där ett litet jordbruk plus att de hade ett slags arrende på odlingsmark till Hovs gård i samma socken. Men vilka är de andra på fotot? Om någon vet så hjälp…

Tre saker som sammanfattar dagens blogg. Varför min hand? Jo jag vill att du skall lägga märke till den inre ringen. Den är gjord av guldet från farmors ringar. Hon blev änka 1939 och bar alltid sina ringar hela livet ut. Tala om livslång kärlek! I 27 år bar hon dem för att låta sig påminnas om sin Erik!  26 år fick de tillsammans. Jag minns min kära farmor Berta Sofia Eriksson.

5 reaktioner till “Vägmärken…

    1. Tack, det känns nyttigt för mig själv att få tänka till om livet. Att få perspektiv på att till synes små händelser kan göra livslångt intryck. Det ger också nästa tanke: Det jag gör idag kan ha betydelse för någon.

  1. Anna! Så fint att få ta del av. Tänker då jag läser där du skriver: ”fruset ögonblick i mitt liv” att det är ett ögonblick genomsyrat av kärlek och värme.

    1. Nu är det dags att reda ut begreppen. Bilderna är från släkten på morfar Götes sida. Det du nämner är mormor Ingeborgs väldokumenterade släkt. Det finns inte alls mycket dokumenterat på morfars sida, därför undrade jag. På ett ställe ”korsas släkterna” nämligen att morfars moster Hulda blev ingift i släkten som finns i Klacke, och jag kan se att hon föddes 1889*03*21 och gifte sig med Stig-Eriks mormor 1911 06 04. Hoppas att ev finns gamla kort hos E o S-E som kan ge svar vem av damerna som kan vara Hulda och om en av männen kan vara hennes man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: