Betong och nostalgi.

Den här veckan blev det av!  Tänkt i två år och så kom jag igång. – Vaddå. Jo det där med att gjuta. Det blev en hel del  plattor i första försöket!  Kände mig riktigt glad, men ryggen värkte av den sysselsättningen. Evert fick till uppgift att ”knaka ur ryggen” som Erik och Sven så ivrigt förespråkar när man gjort kroppsansträngningar. Och det hjälpte. Så nu pysslar jag om, kollar av och funderar ut förbättringar i fortsatt verksamhet som betonggjutare. ”Skaparnisse” inom mig har fått sig ett uppsving. Det smittar av sig till hela kroppen, det kan nog alla ni intyga som också drabbas av ”skaparnisse”.

Så är ju hela naturen en inspirationskälla just nu. Den här tiden är när det förändras mest på hela året. Tänk om det inte fanns årstider. Det skulle bli enformigt lugnt. Men vet man inget annat av, så tycker man förstås att det är bra ändå.

Samtalade för något år sen med en massajkvinna som bodde i Visby. Vi kom in på ekonomi. Då berättade hon att i ett åretrunt varmt land lär man  sig  inte spara, för det finns ju alltid ute i naturen den mat de behöver. Ni nordbor har ju lärt er från början att spara inför vintern annars överlever ni ju inte. Det är därför ni har det i ”blodet” att spara och planera , ni lever inte för dagen som mitt folk kan göra. Ursprungligen var det maten, men nu gällde det pengar. Att vara sparsam och se till att pengarna räckte hela månaden det var svårt… Något att tänka på om man råkar ut för kulturkrock. Vårt sätt att tänka fungerar inte på samma sätt på andra breddgrader.

Det är nu vi  ser slutet på den mörka tiden och nu kommer perioden vi skall fylla på våra lager igen, man känner ivern att komma ut och uppleva våren och sommaren för att skörda till hösten. Stenåldersbeteendet sitter i. Jaja vi är ju inte bönder särskilt många av oss som får uppleva det på riktigt, men vårkänslor det upplever vi var och en på något sätt förväntasfullt. Ljuset är tillbaka och vi mår så bra av solskenet. Läste en gång att barn sätter i gång att växa mer på våren än övriga året. Stämmer det att barns långbyxor behöver förnyas och en större skostorlek är nödvändigt oftast på vårkanten? Ja det kanske det gör. Men nytt i klädväg på våren känns väldigt lockande för många av oss.

Den 15 april var i år svenskarnas vanligaste födelsedatum – ännu ett exempel på arvet från forntiden. För att överleva var det störst chans att klara livhanken som nyfödd på våren. Då växte man till den första viktiga tiden med mammans mat. Sen när hösten kom då hade barnet samlat kraft att överleva vintern.Och ute i naturen, nu föds harpaltar, rabbisungar och kronprinsessparet fick se en lamning vid gotlandsbesöket. Hade de säkert missat om de valt att komma t ex den 15 sept.

Skapelsen är fantastiskt. Häpnar över logiken och sambanden. Pappa sa när en ko kalvat: Det är bra om kon slickar sin kalv ren, det är naturligt. Har ett alldeles underbart foto av en kalv född ute i en hage. Än vet kalven inget annat  än frihet tillsammans med mamma Mu. Jag älskar att titta på bilden. Den har jag placerat vid arbetsplatsen i köket tillsammans med ett annat minne.

Ni vet ju att jag hade bara farmor som levde av mor/far/föräldrarna. Farmor hade en bild på ett par som stod på sin åker. Mannen stod med mössan i handen och kvinnan var lätt framåtlutad. Vad jag funderade på varför de stod så där. Då berättades det att de hörde kyrkklockorna ringa in helgen ( jo då upptäckte man ju kyrkan i bakgrunden), s k helgmålsbön och veckans arbete skulle avslutas. Farmors originaltavla är borta, men snälla föräldrar fixade en liknande till mig.  Och i skrivande stund övergår snart lördagen till söndag. Dags att avsluta. Jo en sak till hönsen bredvid två nämnda tavlor.Också nostalgi. Hönsen som letade mat. Så om du kommer in i mitt kök och ser de här sakerna  vet du varför.

                       

                                    

                            

2 reaktioner till “Betong och nostalgi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: