Tänk på vilodagen

Här sitter vi våra skilda världar och ser saker från det perspektiv vi själva väljer. Börjar man uppifrån ser man hur det blev – resultatet. Börjar man nerifrån kan man se om det är något att bygga på, om grunden är stabil. Frågan är vilket man börjar med. 
 • Nu ska jag ut och sätta mina frön. Resultatet kommer om några veckor. 
 • Längre fram i veckan ska jag göra något åt uteplatsen på frukostsidan. Har redan testat att sitta där. Besvärligt att klippa gräsmattan under bänken. Det ska bli slut med de besvären har jag tänkt. 
 • Vad ser du idag?

Lördagen är förbi. Det blev en härlig utedag här hemma.

 Nu är det söndag och har varit på gudstjänst. Det var stämning. Man kände  gemenskapen. Livets ytterligheter berördes genom parentation för Christina Dez – född i Österrike, men bosatt större delen av sitt liv på Gotland. Hon kom hit med sin familj genom Cementa. Hennes släkt bor nu både på fastlandet och på Gotland. Tyvärr drabbades hom av sjukdom för rätt många år sen och orkade inte med ett aktivt liv. Saknad när någon försvinner – glädje när någon kommer. Och det gjorde det. Celina från Lettland berättade om sin dopupplevelse i fredags. Hon berättade t o m lite på svenska!

Gudstjänstens tema ”Hänförelsens tid” och predikans innehåll grundade sig på Pingsten: Paulus som kommer till Efesos frågar några han möter om de fått helig ande. Svaret blev:” Vi har inte ens hört talas om det.”  När lärjungarna fick del av Anden då övervann ivern att möta anda människor rädslan som kommit när Jesus blivit korsfäst. Nu ville de ut och berätta att var och en har möjligheten att leva ett liv i harmoni och livsglädje trots svårigheter vi råkar ut för under livets gång.

Eftersom jag var mötesledare så vill jag avsluta bloggen på samma sätt som gustjänsten: en dikt av Daniel Kviberg som handlar om  människas trygghet i tron:

Varenda morgon berättas det gick Jim i kyrkan på väg till jobbet.Han tog av sig mössan och gick längst fram i kyrkan och sa: ” Jesus det är Jim”

Det var hela hans morgonbön, hela hans gudstjänst, men den bar honom hela dagen.

När olyckan hade hänt och Jim låg på sjukhus förundrade Jim´s glädje och tålamod alla som arbetade där, han var ju så hemskt sönderslagen och ensam.

Men en dag förklarade Jim hela hemligheten: ”Han kommer varenda morron” sa Jim. (Och personalen tittade menande  på varann). ”Han kommer varenda morron hit till sängen och säger: ”Jim det är Jesus, …varenda  morron…”

Och plötsligt förstod man – och bland dem fanns det några som trodde.

Vad blev det sen av vilodagen tänker du kanske. Jodå det blev ett par timmar på altansoffan. Söndagen är en bra uppfinning, sa min far. Ha de bra  tills vi möts här om så där om en vecka.

2 reaktioner till “Tänk på vilodagen

 1. Hej Anna!
  Jag heter Anders Branderud och hittade din blogg idag. Jag läste om din son och det förtryck som Kinas säkerhetstjänst utsatt honom för och hittade sedan din andra sons blogg, som länkade till dig.

  Jag skulle vilja kommentera det du skriver i detta inlägg och skriver detta föra att vara hjälpsam.
  Jag var hängivet kristen i sex år (2001 – 2007) och förstod sedan genom att studera den hebreiska Bibeln (som du kallar “GT”) på hebreiska och genom att studera forskning om vad som skedde under det första århundradet (på hemsidan http://www.netzarim.co.il ) att den judiske Messias var en människa och inte var “Guds Son”. Han var en andlig son till Skaparen.

  Enligt den hebreiska Bibeln så är den judiske Messias en människa. Han finns nu i himmelriket och enligt den hebeiska Bibeln så är det förbjudet att be till honom – precis som det är förbjudet att be till andra människor.

  Dessutom så skulle den judiske Messias och hans efterföljare enligt den hebreiska Bibeln följa och undervisa direktiven i Torah (enligt Jesaja 9:5, 42:1-4, m.fl. på hebreiska enligt hebreisk numrering av verserna). Den judiske Messias kom för 2000 år sen. Han hette Y’hoshua. Han blev korsfäst av romarna. Hans undervisning skrevs ner av hans efterföljare Matityahu (helleniserat till Matteus) och förvrängdes sedan av kristna till Matteusevangeliet. Belägg för alla dessa påståenden finns på ovanstående hemsida (och även på min blogg www (punkt) yeshuatorah (punkt) se.

  Enligt Torah [Moseböckerna] så kräver Skaparen av mänskligheten att man gör sitt bästa att praktisera direktiven i Torah [inklusive fira shabbat på den sjunde dagen enligt judisk räkning och att inte äta fläsk]. Skaparen utlovar en oerhört meningsfull relation och Sin förlåtelse i Sin nåd för de som gör sitt bästa att följa dessa direktiv i Torah.

  Jag önskar dig en härlig dag och allt gott!

  mvh,
  Anders Branderud

  1. Med all respekt för tro, enskilda människan och religion:
   Under en resa till Egypten längs Nilen fick jag se och lära mig mycket om sökandet efter gudom där. Hur Faraonernas sökande efter den sanne guden blev en kultur. Då tänkte jag på hur Israels barn kom dit och fick uppleva allt detta live s a s. Sen går mina tankar till GT:s böcker om judendomens ursprung, profeterna, psaltaren osv.. Många av de lagar och regler är relevanta för vårt samhälle i dag. 10 Guds bud är normen för mig också. Men för mig är Kristus Jesus den som kom med förlåtelse och försoning. Alla de lagar och regler som finns i Moseböckerna var en starkt sammanhållande faktor under vandringen för Israels barn från Egypten till Kaanan. Min tro bygger på att Jesus Kristus upprättade en ”bro” för människan att få förlåtelse och upprättelse inför FADERN. För mig har NT stor betydelse. Och jag hoppas att jag inte sårat din tro genom detta inlägg och ”Tänk på vilodagen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: