Mera Almedalen 2011

Den 5 juli . Tänkte testa vad som bjöds dagtid. Först så blev det:  Makt, medierer och andlighet på Krukmakarens hus. Med Lars Adaktusson, Anna Lindman Barsk, båda journalister och samhällschefen TV4 Fredrik Lundberg, Niklas Piensoho, pastor samt Tomas Brunnegård, koncernchef Stampen (= mediagrupp på västkusten) Samtalsledare Daniel Grahn fr tidningen Dagen. M a o ett gäng kunnit folk i mediabranschen.

 Seminarium, Krukmakarens hus

Daniel Grahn, Lars Adaktusson, Anna Lindman, Tomas Brunnegård Fredrik Lundberg  och Niklas Piensoho

Adaktusson berättade att 70-talets journalister anammade att ideologins fiende  nummer ett var kristendomen. Detta har skapat  stor okunnighet på området och  leder till sk hysteridrev typ Åke Green. Hade man varit insatt så borde man veta vad kyrkan har haft för grundvärderingar i hundratals, ja tusentals år.

Niklas Piensoho hade vid intervjuvtillfällen upptäkt att journalister inte kände till olika samfund, än mindre visste vad de stod för. (Kanske lite som att rapportera om fotboll och inte veta om varifrån de olika lagen kommer…. Jaja dom spelar fotboll allihop, och har delat upp sig i lag, för alla kan inte vara inne samtidigt/min anm).

Kyrkan är den plats dit människor med olika åsikter, ekonomi, politik, etisk bakgrund…. får vara med, kan samsas, därför att de vill dela samma värdegrund.

Exempel på det mest anmälda TV programmet i närtid handlade om Uppdrag granskning om Frälsningsarmen. En deltagare i publiken berättade att han som pastor träffar många, många människor som söker hjälp och samtal. Han kände som uppgift att stödja och hjälpa under tystnadsplikt. Att förklädda besökare med dold kamera sökt kontakt i andliga frågor och bett om vägledning. Och som sen går ut och beskriver det på sitt vinklade sätt – är det god journalestik?

  Trovärdighet och etiska spelregler var finns det? Människor med religiös ideologi diskrimineras – reagerar ingen?

Sedan gav vi oss ut i vimlet på stan igen. Började med att få en orange kasse vid  ”Vi kör för din skull”  Sveriges åkeriföretag. Den behövdes för att samla all reklam och inf som delades ut överallt. Fick en trisslott om man svarade på enkät vid ”En smart fastighetsförmedling” – dock ingen vinst, kanske delade de bara ut nitlotter.

Kulturevenemang lockades det med , lärarförbundet, elpriskollen, nätverket mot cancer…

Ja de verkade ju vara vettigt att stanna till där. Svarade på ett frågeformulär, ansiktscanning och samtal med expert på området.  Scanningen såg inte vacker ut, men signalerade inget anmärkningsvärt utan en bra solhud för både Eva och mig. -Ja men fläckar på ryggen här då? Snabbkoll – Nej sådana fläckar är absolut inget, det får man med åren (!)…

 

Massor av båtar i hamnen verkade spännande. På  Tre Kronor, jättestor segelbåt handlade det om nyttig mat. Att odla och konsumera. De visade i praktiken med att ha en lunch men bra råvaror: Äppelmust fr Halfreda, soppa med lammfärs och grönsaker, bröd med humus(kikärtssmör) piroger på fioldeg fyllda med mangold mmm Kolla här:

 

Sen cyklade vi hem nöjda på upplevelser den dagen.

Onsdag kväll Folkpartiets dag i Almedalen…

Parkerad cyklarna och gick förbi biblioteket, och vem sitter där…är det inte Bengt Westerberg

Arbetsgrupp kring Westerberg

  … mot Almedalen

Vad sa nu Jan Björklund:

Det som tagit århundraden att bygga upp här,  fixar alltfler u-änder på något år. Det finns människor med höga utbildningar som har stor kunskap. Vi borde välkomna invandrare… Arbet,utbildning ansvar ska löna sig…. låt lärarna få vara  lärare…  ,det rev ner en lång applåd  , mm mm …… som att Fridolin + Juholt + Sverigedemokraterna = pinsamt för Sverige. Sen snabbt upp på Strandgatan och Efterfrågat, inte missa det en gång till p g a sen ankomst. Vi tog långa steget och kom in!

Efterfrågat ett program med utfrågning och humorinslag med kvällens talare. Jan Björklund fick svara både på allvarliga frågot i sin politik, och fick vara beredd på att immitatören dök upp med t ex Pehr Gyllenhammar, Christer Ulfbåge, flera f d partiledarem fl. Som avslutning  dök Jan Guillou  och pratade lite författarskap samt passade på att tacka kvällens gäst med en T-shirt ”Make love – not war” antagligen med anspelning på att Björklund vill återskapa ett regemente på Gotland.

  Kvällens avtackning

Därefter var det dags att inhandla en glass på Kränku. Det fick bli nya smaken med päron som Magnum utökat sortimentet med. Gott. Testa den!  Sen så direkt till kvällens sista samtal Politiken och livet. Det var Stefan Edman, som jobbat för Grön Tillväxt åt Göran Persson.Engagerat sig i samhälls- och  miljöfrågor under många år. Författare till   ett 40-ta l böcker. Han hade bokstaven (F)  som favorit i ord som t ex: Förundran, Förnöjsamhet, Förlåtelse mm. Googla  gärnapå Stefan Edman och Wikipedia så får du en  bättre beskrivning av denne man.

 

Stefan Edman t h med samtalsledaren Daniel Grahn t v.

  I publiken sågs Roland Utbult, samt numera gotlänningen Lennart Lindgren, som har ett förflutet som generalsekreterare för Rädda Barnen och fårökvinnan Kerstin Blomberg  välkänd drivkraft inom Rädda Barnen. (Lennart Lindgren, växte upp i Blidsberg, är systerson till min moster Karins man Gustav, och vid arvsskiftet efter min moster så gav Lennart hennes gitarr vidare till Sven i vår familj).

Ja det blev en dag med många inslag från Almedalsveckan.

En tanke på “Mera Almedalen 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: