Svens mamma….

Säg den förälder som inte följer sina barn och önskar dem allt gott.  Har det senaste året följt Sven via cybervärlden så att säga. Någon gång ringt, mail, facebook och läst blogg och twitter. Har under året lärt mig oerhört mycket om  nätet. Jag har ju varit tvungen för att kunna hänga med. Och hur familjens grabbar puffat och inspirerat mig till att blogga. Ärligt kan jag säga att ”det trodde jag inte om mig själv”  för ett år sen.

Höjdpunkten senaste året  var resan i julas då Erik och jag besökte Sven i Shanghai.  Att uppleva dessa enorma ytterligheter. Flashighet, rikedom , ja jag vet inte hur känslan ska beskrivas. Aldrig har jag sett så fina bilar, dessa finanspalats, ett antal skyskrapor som tävlade i samma område om att bli högst. Sådana enorma investeringar det ska till för att åstadkomma detta. De fantastiska juldkorationerna längs gator och på byggnader i centrum kan jag inte beskriva tillräckligt målande. Den alldeles nyinvigda tunnelbanan lämnade inget att anmärka på.  Ingen tilläts gå fel. Allt skulle se perfekt ut. Snabbtåget från flygplatsen in till centrum kom upp i 430 km/h. Vad är Arlanda express mot det?

Kulturen står högt i rang, och på julafton försökte vi hitta en ”Pekingopera”. Det är en föreställning i akrobatik som fullständigt gör mig matt : Hur kan dom vara så viga, utföra sådana precisionsfyllda moment med många aktörer inblandade samtidigt?  För att nå denna förmåga måste det ligga träningstimmar redan från späd ålder av barn. Jag ser framför mig stenhårda pass och tränare under tusentals timmar.  Vi lyckades  komma över biljetter till en sådan föreställning.

Men allting har en baksida. Gå ut på morgonen när det är dags för att bege sig till arbetsplatserna. Då få du se mängden av cyklister och mopedisterna klädda i sina typiska kinakläder. Fullpackade bussar…

  Tittade man ut från 23e våning där Sven bodde så låg det för det mesta ett dis över staden, riktigt klart, ja då måste man ge sig ut på landet. Men det fanns värre områden berättar Sven, där du blir svart av sot  i ansiktet när du är utomhus. Miljöpartiet borde ha fullt upp där.

En annan sak jag noterade var respekten för de äldre. De tog hand om ev barnbarn, och var mycket noga med sin dagliga motion. Den utförde man i parker, längs stigar, ja där det passade utomhus.

Men det var ändå en stämning som inte var fri.  Och fattigdomen visade sig genom att det fanns tiggare även framför det finaste bankpalatset – även om det var förbjudet. Gatuförsäljare kryllade det av, men som var som bortblåsta när ordningsmakten närmande sig.  -Visst  rörde oss fritt hela tiden, gjorde det vi önskade, men känslan…… Trots det så var det en fantastisk nupplevelse att ha gjort den resan!

När det var dags för Nobelprisutdelning i Sverige, fanns det ingen information om det i Kina att fredspriset givits en kines. I sället för ära fängslades han. Och han anklagades för bl a något slags samhällsförstörelse, när han egentligen bara hjälpt till att skriva en lista på saker han önskade se i Kina. Den vanlige kinesen vet  lite om omvärlden. Man skyddas från ”farlig information”. Man tillåts inte ta reda på det.

Sen kvällstid på nätet i Sverige, är morgontid där borta. Ibland hade jag tur och såg Sven inne.  Här följer några citat:

7 juni  Sven   Jag pratade precis med en från Sandvik, de har ett väldigt spännande exjobb på gång, Ett exjobb som innebär först 1 månad på Taiwan, sedan 3 månader i Sthlm och sedan ytterligare 2 månader på Taiwan

8 juni Anna Ex-jobb: Det låter ju spännande. En annan del av Kina så att säga. En ny del av världen att lära känna.   

30 juni Sven  Jag ska försöka plugga lite, och ikväll ska jag demonstrera lite tyst.

 30 juni   Anna: Va då, nu blir jag nyfiken?

30 juni Sven   Det är partiets födelsedag idag. Så jag tänkte bara skriva ”frihet” på ena benet och ta en tur i stan. Helt tyst.

30 juni Anna  Akta dej, du vet hur det gick för dem på Himmelska fridens torg när vi var där 2001.

 30 juni Sven Jag är utlänning, de skulle inte bunta mig, och jag skulle nog inte göra motstånd.

 30 juni Anna  De lär ju vara hyperkänsliga efter allt som hänt i arabvärlden.

 30 juni Sven  Ja, så kan det vara, men ofta bryter de mot sin egen konstitution.

 30 juni Anna  Det verkar vara laglöst land ibland.

Sven     Ja, ofta vet man nog först i efterhand vad som är OK eller inte, det är ganska godtyckligt.

 Anna  Det verkar som om den del makthavare där hos dig tar egna initiativ och slår till.  Var rädd om dig, och som    jag  brukar säg Vi har bara en Sven!  Det kan väl inte bli så att det spolierar papper på dina studier det gånga året.

Sven  Har inte tänkt bråka, bara skriva frihet på mina vader och ta en cykeltur. Om de skulle förstöra papper så gör det inte så mycket. Kan nog klara mig ändå. Snart är proven förbi!

Anna   Jaha, bara att välja annat land då

Sven Ja, kanske var bra med Taiwan

Anna:  Tänkte väl det. Känns lite mer västerländskt, eller amerikanskt kanske.

Sven Jag hör av mig när vi planerat vårt resande lite mer, fast det kan nog komma att spontanändras ändå..

….insåg nog båda att det inte skulle passera obemärkt. Vi anade ….. Såg jag meddelande från Sven i någon riktning på nätet, så visste jag att han var fri. Litade till hans omdöme, trots att han tänjde på gränserna. En annan gång skrev jag: Man ska inte reta tjuren, han ger sig aldrig. Antingen ger han sig på dig, eller så måste du försiktigt dra dig baklänges bort innan han hinner fram och skadar dig.

Nu är vi på andra sidan. Information från en delvis sluten del av världen har förmedlats. Media har varit på hugget. Och ännu fler vänner och följare på nätet. Kanske var det Svens mål med aktionen. Framtiden får utvisa det.

Och här två facebook meddelande från  okända vänner  till Sven

Hey! i think u did good stuff. but china is china… its too far from freedom of speach… and chinese government loves to buy and sell souls, to rull the destiny…just to feel almighty… all the best! cheers! never give up!

谢谢你所做的一切,for China    enligt googleöversättning :   Tack för allt, för Kina

Det känns varmt i hjärtat när jag ser allt det här Sven.

 

7 reaktioner till “Svens mamma….

 1. Varmt tack till dina söner Erik och Sven, vilka peppat dig Anna och blogga! De vet vad du går för.

  Intressant att ta del av. Ja, det finns ”bara” en Sven och så ska det förbli.(eftersom det här mest handlar om Sven)

  Håller med dig i dina kloka råd!

  Ser fram emot nästa blogg av dig.
  Inga W

 2. Varmt tack till dina söner Erik och Sven, vilka peppat dig Anna till att blogga! De vet vad du går för.

  Intressant att ta del av. Ja, det finns ”bara” en Sven och så ska det förbli.(eftersom det här mest handlar om Sven)

  Håller med dig i dina kloka råd!

  Ser fram emot nästa blogg av dig.
  Inga W

 3. Hi Madam! Thanks for God giving you such a good boy as Svens, who dares to say no to deivl, who dares to talk for freedom.I know he must be on the black list of chinese government now, but pls believe that government is government, people is people, we all love him! Pls accept greeting from a chinese lady in Shenzhen in this evening.Thank you and Svens again

 4. A kind mother, chinese parent always require their children do not touch politics, do not criticize government. Corruption, Unjustic happen every day. When I open the news website, opposite news are full of top line. I hope more and more people can do something!

  Thank you and your son!

 5. A kind mother, chinese parent always require their children do not touch politics, do not criticize government. Corruption, Unjustic happen every day. When I open the news website, opposite news are full of top line. I hope more and more people can do something! Thank you and your son!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: