Eftertanke

Helg igen. Jag brukar ju försöka skriva ett inlägg kring veckosluten.  Just nu upplever vi högsommaren med all sin grönska och artrikedom. Det har fallit regna så där ganska lagom på Gotland, så i år har vi bara behövt vattna någon gång extra, när det sett visset ut. I veckan  skördades den första gurkan i växthuset och tomaterna är på gång. Eftersom jag driver upp från frö själv, så brukar tomatskörden komma i gång  slutet juli/början av augusti. Jordgubbar, ja de flesta har ätits färska. Och nu väntar vinbären på buskarna. Gillar att kunna ta en runda i trädgården, skörda något för att få en smaklig måltid. Då känner man glädje över att trädgårdsarbetet gett  lön för mödan.

Annars har ju veckan präglats av att hela familjen nu är samlad i Sverige. Man tänker till, hur värdefullt det är att ha varandra. Tack alla ni kända och okända människor som  läst, någon har kommenterat. Tror inte någon av oss förstod vilket eko runtom i världen det skulle bli.  Att så många skulle uttrycka sin, i de flesta fall, beundran för Svens mod att det kan räknas i tusental är otroligt!  Och det stora flertalet är av annan nationalitet än svenskar. Vilken genomslagskraft sociala medier har!

Hur bra har vi det inte som får uppleva ”Almedalsveckor” där åsiktsfriheten verkar total och man kan fritt välja att tala, tycka och tänka. Kära politiker i Sverige, har ni tänkt på att många av er skulle inte ha en chans att få komma fram i länder som ”fostrar fram” rätt politiskt tänkande. Där man straffas om man uttrycker kritik mot dem som styr. Måtte vi alla ta ansvar att värna om denna möjlighet på ett rätt och värdigt sätt. Att inte falla för egen vinning, utan ta ansvar för landets bästa.

När jag var ung och höll på med min utbildning läste jag en bok som stannat kvar i minnet. Animal Farm,( på svenska Djurfarmen) av Orwell. Den yttre ramen beskriver livet på en grisfarm. Hur livet förändras efter hand. Från början är allt så rättvist och bra. Men så blir det en elit som tar över och det blir ett allt mer orättvist förhållande. Den ”dolda beskrivningen”  handlar om politik förstås.

Tänk om vi alla levde efter regeln:  Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Och älska din medmänniska som dig själv.   Skulle vi då få uppleva en värld fri från krig och orättvisor?  Jag vill tro det. Vid ett en nära anhörigs bortgång poängterade fadern Vänner, vi ska leva för varandra och ta vara på den tid vi har. Fadern stod vid sonens kista och gav oss andra de här orden.  Min fråga är :  Lever vi för varandra?  Eller tar egoismen överhanden för lätt?  Ev vis man sa: Pengar är roten till allt ont? Är det så?

Men det är , mänskligt brukar vi säga, att göra fel. Tänk på att ordet förlåt har en enorm betydelse. De bittraste fiender kan bli vänner när man räcker varandra handen ärligt med ordet förlåt. Använd världens bästa ord: FÖRLÅT! om du ångrar något du åsamkat någon. Bär aldrig på hat eller avundsjuka. Det tär att syssla med sådana tankar. Har man rent samvete upplever man FRIHET.

4 reaktioner till “Eftertanke

  1. Tack Erik! Livet har så många dimensioner. Spännande att få leva och se vad som händer. Och mycket kan man tydligen påverka själv. Se bara vad som hände när Sven fick för sig att marknadsföra ordet FRIHET! Det har berört oss alla. Börjar undra hur många som berövats frihet, därför att de har goda åsikter, vågar nämna saker som behöver ändras. Å andra sidan så hade det väl inte funnits så många pampiga byggnadsverk i historien om det inte funnits makthavare som styrt. Dilemma för mänskligheten?

 1. Anna!
  Du fångar verkligen verkligheten i din blogg:
  Ordet ”förlåt” är en brygga till ”frihet” då det sägs kommet ur ett ödmjukt hjärta.
  Fortsätt att skriva!

  Inga W

  1. Första gången jag minns när ordet förlåt kom till användning, var i 3-4 årsåldern. Jag hade tagit ett äpple i farmors skål. Man skulle fråga först, sa min mor. Det tog emot, stolthet fanns redan i den åldern. Men när ordet äntligen blev sagt kändes det bra. Farmor var min idol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: