Om allt hopp är ute varför sitter vi då inne?

Fick vara med om en intressant  lördagskväll i Katthammarsvik, och rubriken på kvällen var just detta. En variant av detta skulle kunna vara Det kan bara bli bättre. Just nu tycker nog en del så om vädret. Senaste tiden har jag tömt vattenmätaren på 20 mm, 35 mm, och  34 mm . Om det är rekord för juli, det vet jag inte. Men en sak vet jag gräsmattorna är härligt gröna. Om man är utan pengar så kan man ju säkert säga Det kan bara bli bättre. Man får bara inte tappa modet och ge upp.  Inom varje människa så finns inneboende kraft att klara av saker man föresätter sig, men det kanske inte blir riktigt på det sätt man tänkt sig. Uttrycket  Nöden är uppfinningarnas moder  är bra. Många stordåd har uträttats när man varit i kris.

Britta, så hette kvällens föredragare, berättade att hon satte potatis i våras för första gången i sitt liv. När hon stoppat ner sättpotatisen och krattat till, började hon fundera över hur hon skulle veta var potatisen kom upp för hon misstänkte att det skulle växa ogräs också. Tänk om hon ränsade fel!  Men när det började grönska så förstod hon genast vad som var potatis. Med det ville hon ha sagt att ibland gör vi saker som vi kan känna oss tveksamma till. Men när du tänker till efteråt så känner du ofta på dig om det blev rätt. Våga satsa, när du ser resultatet och känner igen det, då vet du om det var det du behövde. 

 Blir det fel. Gör om – gör rätt, sa Eriks befäl.  Ge aldrig upp, det kan bara bli bättre. Uttrycket i rubriken kom från en som deltog i en Nordpolen expedition. En grupp skulle ta sig 50 mil på en viss tid. Det var bara det att deltagarna hade alla olika handikap och man skulle se om experimentet gick att genomföra. En som var nästan blind, döv och något mer jag inte minns, fick frågan: Varför ger du dig ut på sådant här? Det  är alldeles för svårt för dig. Han svarade då: Om allt hopp är ute för mig, varför ska jag sitta inne.. Han prövade och det gick! Men sa Britta tänk på att välja rätt reskamrater och välja rätt riktning. Och hur ska man veta det. Jo där kom potatisen in : Du känner det på dig vad som är rätt för dig, även om vi lockas att göra fel ibland.

En gång i tiden jobbade jag som SMU-scoutledare några år. Det var en utmanig, för jag hade aldrig sysslat med scouting förut. Men jag vågade satsa och det blev en av de roligaste perioderna i mitt liv. Jag bär med mig erfarenhet och härliga minnen. Där lärde jag en bön som jag  tycker mycket om :

Käre Far i himmelen, tack att jag finns till.

Hjälp mig leva riktigt

göra det du vill.

Lär oss här på jorden

tycka om varann

Låt oss få en framtid

skyddad av din hand.

 

Googla på värmlansspis, så får du se något av det vi höll på med på scoutträffarna.  Då lärde man sig också ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.”  Från denna tid har jag oftast regnkläder nerpackade i ryggsäcken. Då klarar man ovädren mycket, mycket bättre. Och matlagning från öppen låga smakar utmärkt. Vatten och ved var viktiga saker att ordna. Alla lärde sig samarbeta och hjälpa varandra.

En tanke på “Om allt hopp är ute varför sitter vi då inne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: