Internet 20 år och 28 på Gotland.

Twenty years ago today the web was born. That was the start of the Internet revolution. Can anyone image what next twenty years will bring?

Ovanstående citat är från ett twitterinlägg från vår utrikesminister.  20 år sen det var alltså 1991. Då jobbade jag i Endre skola. Minns inte riktigt när första datorerna kom till skolan. Det var väl något år senare. Kan ha varit julen -95 som det på julaftonsmorgonen stod ett stort paket på hallgolvet när grabbarna kom ner. Vår första dator. Wowao! tror jag Erik och Sven tänkte!  Det fanns inga gigabyte på den inte!  Jag hade köpt den på Telia i Visby. Det var en trevande början in i en ny värld.   Men på den tiden det begav sig, så var ju datorn ett redskap att arbeta med. Cd skivor med information och spel. Och det som blev smidigt först, var ju att skriva dokument av olika slag och skriva ut sen. Många skoluppgifter och veckobrev blev det under de följande åren. Och nu kastar man sig ut i vida världen, får fram den information man önskar sig. Uppslagsböcker som förr var viktiga, tror jag knappast existerar i skolvärlden längre. Nu heter det googla, eller nåt liknande. Och tänk jag sitter här och skriver blogg, som sparas på nätet! Att läsas var som helst i hela världen, bara det finns en uppkoppling. Att kunna hålla kontakt med familj och vänner på resor, skicka bilder , e-mail eller skriva på Facebook mm. Eller att använda Skype – bredbandet har redan betalt telefonsamtalet. Har inte använt det så mycket , men det händer.

Nu är jag inne på min fjärde dator. De två första var stationära. Riktigt befriande att använda dator blev när den bärbara kom. Och det lokala nätverket gör att man t o m sitta var som helst i huset och det går bra ute i trädgården också. Och digitalkameran –  Vem hade drömt om det för 20 år sen. Helt revolutionerande i fotovärlden. Inte behöva köpa film, inte skicka på framkallning. (Tror det ligger någon rulle oframkallad någonstans. Vi var på Madeira och Erik och Sven fick fota som de ville. Fick inte plats med alla i paketet för framkallning, så det blev kvar ett par tre stycken.)

Annars har sommarvärmen kommit med badvänliga temperaturer. Underbara solnedgångar över havet har jag spanat in två gånger den senaste veckan. Och badat i havet tre gånger. Uppskattar att få bo mitt i semestern. Minns en gång på färjan, kanske 10 år sen, en liten flicka satt bredvid mig och berättade att hon var på väg att fira semester med familjen på Gotland. – Och var kommer du ifrån, undrade hon.  –Jag bor på Gotland.  Stora ögon och en förbluffad liten tjej som utbrister:  –Kan man bo där jämt?

Gotlandsfärjan möter en kryssare på väg till Oskarshamn resp Visby

Lördagen ägnades åt trädgårdsarbete. Eftersom jag ofta får fästingar, så blir det ordentliga kläder, och puh vad det blir varmt! Men efter två överfulla skottkärror med trädgårdsavfall och middag, så packade Evert kvällsfikat, tidning och bok så körde vi till Tofta södra. Där trivs jag. Två timmar hade vi på oss innan solen gick ner. Lite semester i miniformat kan man säga.

 

Lovar att namnet Bjärgvide kommer att nämnas i musiksammanhang i framtiden.  Snäckan i fredags kväll.

Jo, på Gotland kan man bo året runt. Har aldrig ångrat att jag bosatte mig här. Ett Sverige i miniformat. Nära till allt.  Bara det att man får planera sina resor lite mer i förväg om man ska till fastlandet.

Första gången jag kom till Gotland var på sommarlovet efter andra året på gymnasiet. Hade fått sommarjobb på pensionat Lövängen i Ljugarn.  Bodde i det hus som nu kallas pighuset. På Espegards café hade dom underbara släta bullar. Den sommaren upptäckte jag Gotland. Jag åkte hem med 1700 kr som jag tjänat. Det var mycket pengar för mig 1965.  Det var det året jag hade tagit körkort. Familjen kom över för att hälsa på. Det blev några semestrar till innan jag flyttade hit och gifte mig med Evert 1983.  Åren rullar på. Så länge man får vara frisk, tror jag att man känner sig  ”ung”.  Det är livets gåva, som jag är så tacksam för.

Söndagsmiddag på råvaror från trädgården. Ha en go vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: