Semester – vilket härligt ord!

Semester lagstadgades i Sverige år 1938, då fick alla arbetare rätt till två veckors semester. Förslag från två socialdemokratiska riksdagsledamöter resulterade i en proposition från den socialdemokratiska regeringen, utarbetad av socialminister Gustav Möller. 1946 fick alla ungdomar under 18 år rätt till tre veckors semester, från 1951  kom detta att gälla alla anställda. Fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978.

Semester är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester är lagstiftad  I vardagligt tal används ordet även om själva semesterresan många åker på under till exempel sommaren eller skollov. Alla EU-länder har minst 20 arbetsdagars betald semester. Frankrike har 30. USA är enda land i den rika världen utan lagstadgad semester.

Det här året delade jag in semesten i två delar. Första delen i juni och andra delen i september.

I juni blev det en Västgötarunda med viktiga släktträffar i Ulricehamn och Herrljunga.

Vi cyklade också ett par dagar längs Göta Kanal:

 

 

Avgift 1 kr/per person! Tala om frysta priser!!!! Det gällde Töreboda och överfart för gående och cyklister. Vi passade på. Ett litet barn fick hjälpa ”kaptenen” att med handkraft dra oss över kanalen.

 Var så god!

Kusinträff i Herrljunga 18 juni hos Barbro, Leif och Gunilla

 

 

 

 

 

Sen fortsatte vi och bodde två nätter i Mullsjö och besökte då Nyhemsveckan. Det är en konferensplats som välkomnar alla och anordnas av pingstkyrkorna i Sverige.

Sen så var det dags för Erik att börja sommarjobbet på Hudiksvalls tidning. Så då körde vi norr ut mot Hälsingland och Medelpad. Det blev några trevliga dagar där nätterna var ljusa. Man kunde sitta ute och läsa mitt i natten om man ville. Vi gjorde utflykter både när Erik jobbade och när han var ledig. Här kommer några bilder:

 

 

Hudiksvall hade en riktig fågelsamlig i en liten sjö nära centrum. Dessa fåglar orsakade ett av Eriks första uppdrag för tidningen. En fågelskock tog sig friheten att  spatsera över närbelägen gata. En buss stannar, bakomvarande bil kör rakt in bussen.

Vi vandrade i grannskapet och till norra berget. Det var sköna naturupplevelser.

 

Barnasinnet  hänger mer upp i åren!

På midsommarhelgen var vi på Lögdö, någon mil nordost om  Sundsvall:

 

Så jobbade jag hela sommaren för trevliga avbrott med minisemestrar i form av strandvandringar, cykelturer och vänträffar:

En tradition brukar vara när Everts gamla kompisar träffas med respektive. I år var turen till Fardhem. Vi brukar oftast lägga in en liten aktivitet. Det blev studiebesök vid kolmilan. Den hade då brunnit så pass länge att den först tjärgivan kunde tas. Det rök och luktade ”tjärdal”.

 

 

Vi har med beundran följt husets utveckling genom åren.  I trädgården passar det utmärkt med fest för vänner!

Och så blev det september med den efterlängtade resan till Bodensjön i tre länder: Schweiz, Österrike och Tyskland. Frågade Eva och hon nappade på ideen. Vi flög till Zurich, sen tågett par timmarmot  nordväst till Bregenz. Där utrustade vi oss med cyklar och checkade in på hotell Messmer. Vandrade runt lite i stan innan det var dags för middag. Sk halvpension ingick i resan, d v s frukost och middag. Däremellan köpte vi oftast ett mellanmål.

Varje dag cyklade vi 3-6 mil och varje kväll hade vi ett nytt hotell som mål. De flesta låg i centrum av platsen vi kom till.Vädret var som en sommar hos oss. Det regnade en halv dag och blåste ibland när det var öppna vidder. Föreslaget vägval skiftade mellan bättre skogsstigar till asfalterade vägar/gator med mycke trafik. Växtligheten var frodig och det blommade rikligt. Rent och fint, minns inte att jag såg något som låg och skräpade. Där har vi svenskar att ta igen!

Höjdpunkterna på resan var Rhenfallen, Stein am Rhein, Mainau och Lindau.

Vi ”cyklade på” en marknad. Tips till körer som vill samla pengar: Samla i hop er och gör kroppkakor till försäljning! Vi spelade minigolf och fick lyssna till en timmes storbandskonsert. Besökte Zeppelinmuseet i Fredrichafen och cyklade runt på världsarvsön Richenau med alla sina grönsaksodlingar. Här kommer ett antal bilder:

 

      

 

         

   

 

 

 

 

Ön Mainau är ju ön som den svenske prinsen Lennart Bernadotte bosatte sig på 1974. Här fanns ett slott där ön delvis var en park men också det lantliga ursprunget fanns kvar. Anläggningen drivs vidare av hans barn och parken besöks årligen av 1,7 miljoner besökare. Jag trodde att våren var den tid man skulle besöka ön. Men enligt deras egen pr så var just september tiden för rosor och dahlior. Då var färgrikedomen  störst och planteringarna allra maffigast! Här en liten glimt:

 

 

   

   

 

 

En slott som stad. Centrum i området för vinframställning. Går omkring och ser hur de planerar en festival – men vi far vidare till staden med Zeppelinmuseet, Freidrichschafen.

 Hade ingen aning om vilken stor grej det varit  första hälften av 1900-talet. Det sysselsatte ca 10 000 personer inom ett kollossalt fabriksområde. Man gjorde världsomflygningar som tog drygt 255 timmar. Såg en tidtabell för resor till Rio de Janeiro. Gondolen man ser under farkosten var mest till för kaptenen och besättningen. Passagerarna hade små nätta utrymmen med sovhytter, matsal och salong i botten av själva farkosten. Materialet i ytterhöljet var en tältduk övermålad med någon silverfärg och som spänts över ett mekanoliknade skelett så där 240 m långt och diametern drygt 40 m. Principen att lyfta, var att fylla det stora utrymmet med en gas lättare än luft. Helium – och det blev den slutliga katastrofen med ”Hindenburg” som exploderade och brann upp i slutet av 1930-talet Det hade plats för 72 resande  . Men då hade ju redan flygplanen gjort sitt inträde, så ingen saknade väl zeppelinen egentligen. Nu finns en betydligt mindre turisvariant, som vi hade haft turen att få se komma flygande över oss  tidigare.

 

Vi närmade oss slutet på cykelresan med en tur ut till ön Lindau. Därifrån kunde se vi tvärs över sjön se slutmålet  Bregenz. Och så var det dags att åka hem. Har försökt återge en det bilder och tankar.

Nu sitter jag här med massor av  foton, broschyrer, kartor och framförallt underbara minnen. Som ska smältas och sorteras förmodligen under lång tid framöver.För så mycket shopping blev det ju inte. Jo en trädgårdsgrej, så den får jag väl ge mig ut och sätta upp. Ser du något i trädgården som snurrar, kan det vara det.

Semester för mig det är inte lagstadgad ledighet. Semester det är att resa i väg länger eller kortare. Och det har jag prövat flera varianter av den här sommarsäsongen. Nu ska jag ta itu med hösten med förnyade krafter och inspiration. Tack för att du orkat läsa hit och ha det så bra. Vi hörs/syns snart igen!

Ett bra livsråd: Beröm tre personer varje dag. Så gör vi livet gladare för dem!

5 reaktioner till “Semester – vilket härligt ord!

 1. Anna!
  Då börja jag med att berömma dig för din intressanta bloggar! Så har jag gjort 1/3 av dagens berömmande!
  Att läsa det du berättar om är att ”göra en egen resa” i fotspåren där du varit.Eller jag ska kanske skriva i dina cykelspår! 🙂
  Fina bilder. Fastnar mest för den från kolmilan. Helt underbar bild!!
  Inga

  1. Cykla är bra för kropp och själ. Man hinner upptäcka detaljer och känna av dofterna. En gång luktade precis som hemma i Ängagärde när gräset var nyslaget. Och så kom sådana minnen upp.

 2. Va duktig du är som skrivit så mkt om sommaren och hur den varit med semesterresor kors o tvärs. Intr möten med släkt och vänner.
  Vår cykelresa förblir ett oförglömmligt minne. Fina bilder du lagt in också. Tack för ett bra förslag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: