Bästa huvudkudden

Är det skämmigt att säga som det är när man gjort bort sig eller om man inte vill stå för sanningen? Mod att använda det viktiga ordet förlåt. Mod att stå för vad som blev fel.

 Att snickra i hop ett undanglidande eller lögnaktigt svar drar ju bara ett löjets skimmer över situationen. Kommer någon på en och ställer en rak fråga om sanningshalten, då är det allt bäst att stå för sitt ord och handlande. Även om det känns besvärande.

 En känd politiker är veckans praktexempel på hur man inte ska göra. Säga att han inte visste och tro att det godkänns.  Jojojo….. Om polisen stoppar mig för fortkörning hjälper det inte att säga att jag inte visste om..  Det blir böter utan förbarmande, även om jag inte lagt märke till hastighetsskylten eller inte känner till trafikreglena vid den aktuella platsen. Hoppas fler rensar sina dåliga samveten och betalar in felaktiga bidrag. Det är ju heder åt Juholt i alla fall, att han betalar tillbaka. Sen vad konsekvenserna av fusket blir, det får framtiden utvisa.

En god vana och det bästa är att göra rätt redan från början, så är ryggen fri. Vi lever ju i ett samhälle där otroligt mycket information lagras och finns tillgängligt enligt offenlighetsprincipen.  Det bästa omdömet man kan få: Den personen kan man alltid lita på.

Tänk om människor vore ärliga i bidrags- och avdragssammanhang! Statens/kommunernas finanser kanske såg helt annorlunda ut om ärligheten fick vara ledstjärnan. Och att de som verkligen behöver inte ska behöva ”slåss” för sina rättigheter.

Girighet är en förfärlig åkomma. Kanske beskrivningen stämmer  att det är roten ti ll allt ont. Judas förrådde Jesus för att få 30 silverpengar. Det berättas om Ananias och Safira som kom med en rejäl kollekt och sa att det var hela summan för en såld fastighet (eller liknande). Men de hade kommit överens om att lägga undan lite för egen del, men säga att det var allt! Ingen av de här tre fick glädje av sin girighet.

DjungelbokslåtenVar nöjd med livet gillar jag: www.dubbningshemsidan.se/sangtexter/visasang.php?sang=169   

Ett gott samvete är bästa huvudkudden och ärlighet vara längst är begrepp som står sig. Måtte de vara vår värdegrund!

Ett skräp om dagen var en devis för något år sen. Det tycker jag  också är en bra ide´, det är ju inte så svårt. ( Alltså plocka upp något som slängts på gatan eller i naturen och ta det till en soptunna.

Under min tid som lärare ingick det ju att arbeta med sådana frågor . Har just gjort en nostalgitripp till skåpet med ”Sparat”. Där hittade jag följande goding som dels var ett inlägg i SET = Social och emotionell träning och övning på att använda dator och göra ett dokument med egen design. Minns ej vem som var författare till det här, men när det skrevs ut ett dokument för mycket så sparade jag det för jag tyckte det var ett fint skolminne:

 

I boken finns 511 råd, så ibland sätter jag mig ner och låter mig påminnas . Brukar säga till sönerna att inte glöma bokens sista råd. Är du nyfiken på vad det är kan du be att få bläddra i boken om du kommer på besök.

Ytterligare  bild innan det är slut för den här gången. För snart får man uppleva den gamla poesiversen:

Jag ville plocka blommor och binda dig en krans,

men marken den var frusen och inga blommor fanns.

Och sen ska jag nog följa råd 244:  Sätt upp ett fågelbord så att du kan se det från ditt köksfönster.

En tanke på “Bästa huvudkudden

  1. ”Ett gott samvete är bästa huvudkudden och ärlighet vara längst är begrepp som står sig. Måtte de vara vår värdegrund!”

    Intressant blogg igen. Jag skriver under på ovanstående meningar!
    Inga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: