Uppror i Egypten

 ”Riksutställningar” . Ja så var det i Visby den årliga Hushållningssälskapets julmarknad det här veckoslutet. Innan jag flyttade till Visby så visste jag inte så mycket om sådant. Förut så var det skyltsöndag och lite senare i december Luciafirande som gällde. Det jag engagerat mig i genom åren det var Luciafirande när jag var anställd inom SMU (svenska missionsförbundets ungdom) under två år på Listerlandet i Blekinge och  ett par tre år i Linneryd i Tingsryds kommun, Småland.

Där var det tradition med försäljningar av olika alster som tillverkats av barn och ungdomar själva. Sådana kvällar avslutades alltid med ett fint Luciatåg. 

Kollar på nyheterna i kväll. Oroligheter i bl a Egypten. Det lockar upp minnen från 2007  när Erik och jag var där. Ett land som man hört talas om i hela sitt liv genom bibelns värld. Berättelserna om Mose, Josef och Isrels folk har säkert satt fantasin i rörelse hos många av oss. Och så historieböckernas beskrivning av pyramiderna, geografilektionerna om landet kring floden Nilen.  Och så hade Eva med mina föräldrar gjort en avstickare till Egypten på en Isrelresa. Gläder mig fortfarande åt att pappa som var så historieintresserad fick göra denna upplevelse i slutet av sitt liv.

Fick på födelsedagen pengar av mina ”killar” så det räckte precis med 500 kr marginal för Egyptenresan. Då konfronterades jag med blandingen av Egyptens historiska storhetstid med nutiden. I nuläget mötte jag ett land totalt beroende av floden Nilen. Minutiöst uppodlat så långt som man förmådde leda vattnet. Nästa meter tog öknen vid. Då blev det sand, bara sand, inte minsta tecken på växtlighet. Området kring Nilen motsvarar ca 1/10 av Sverige  och där bor omkring 80 milj invånare. Tänk dig in i de siffrorna, så förstår man lättare det kaos som kan uppstå när alla försöker överleva. Själva landet Egypten är inte mer än dubbelt så stort som Sverige,men de har ca 82 milj invånare. Av rikets areal är 0.6% vatten, motsvarande siffra i Sverige är 8,7%.  90% av landets areal är alltså ökenområden.

 

Två nätter på vanliga hotell, övriga bodde vi på den här Nilkryssaren och utsikten från ”hotellfönstret” var magnefik.

 

Konungarnas dal, Drottningarnas dal, Luxor…och många andra platser vittnade om andra tider i landets historia. Statyerna är rester av ett forntida palats av något slag. Storleken är imponerande om du ser mannen framför den högra statyn. Växtligheten är sparsam i det torra klimatet. Byn ligger på sluttningen i bakgrunden.

 Ett minne lever kvar,  behovet av mat såg jag utanför ett bageri. Vi bodde tryggt på ”hotellbåten”, välbevakad för inpassering av obehöriga. Från däck så jag folk  utanför bageridörren och  rop om mer som ekade mellan husen.

Man kan undra hur välbeställt det var med säkerhet på arbetsplatsen när man ser rökskador vid fönster och dörrar.

Och det här är en gata där alla vill fram!

 

Själv är bästa dräng. Har man inte transportfordon fixar man det ändå.

Det här kan ge en liten bild av den vanlige egyptiernas liv. Rika och mindre rika trängs på gatorna.

Ute på landsbygden sköttes grönsaksodlingarna miutiöst, för att kunna leverera mat till städerna och t ex jordgubbar och annat växtligt till oss när det är ”osäsong” här. Man såg hur bonden tidigt på morgonen tog sin åsna med tillhörande vagn för att kunna transportera dagens skörd till någon som i sin tur sålde vidare.

 

Det är ju det här vi turister förknippar med Egypten. Och det var alldeles enormt att få uppleva att besöka och se det som var kända platser på bibelns tid.  Proportionerna av storlek på pyramiden kan du få om du lyckas se pricken alldeles t h , det är en person som står där. Lejonfiguren låg århundraden inbäddad i ökensand som forslats dit av vindar från Saharaöknen men som ”hittats” i modern tid och grävts fram.

Vi såg också den enorma Assuandammen som byggts för att tämja nilvattnet att flöda jämnare och inte orsaka översvämningar längs flödet mot Medelhavet. Men till priset av att stora landområden satts under vatten i södra Egypten, och människor som tvingats flytta sina byar till andra ställen.

 

Med en mindre båt besökte vi en sådan förflyttad by i nubiernas område. Där fanns ingen nämnvärd trafik, risken att möta kameler var större. Och befolkningen levde av vad floden gav. Studiebesöket i skolan gav en inblick i spartansk inredning och läromedlen tycktes mest vara lärarens röstresurs och svarta tavlan. Inga bokhyllor eller anslagstavlor för barnens arbeten.

På bygatan fanns en liten ”bod” som sålde sjalar till turisterna och en annan sålde kryddor och färgpulver till alla som behövde det. Och ett enkelt cafe där man kunde köpa dryck för att släcka törsten i värmen.

Detta tänker jag på när jag hör nyheterna. Grunden för oroligheterna är att få det ekonomiskt bättre för människorna i Egypten. Politik, makthavare och ekonomiska vinstintressen. Kampen mot öknen och religiösa motsättningar lägger krokben för en lugn utveckling. Så har vi väl inte haft det eller..

Men hur var det nu. Dackefejden , dalauppror, Stockholms blodbad, Valdemar Atterdag, ståtliga krigsfartyg som förlist i strid, vi har haft vår historia vi också som inte lät så trevligt om det funnits reportrar och massmedia på den tiden.

Nästa gång jag skriver är det advent. Toner om himmelsk frid. Änglabudskap om att en Frälsare blivit född. Skaparens tanke var gott, men människan gick sin egen väg och så blev det som det blev. Finns det ännu chans att världen ska bli god?

2 reaktioner till “Uppror i Egypten

 1. Anna!

  Skriv böcker och ge ut!

  Dina reseskildringar är fantastiskt intressanta. Även dina ”klokord” och reflektioner över livet och omvärlden.

  Inga

 2. Tack Inga! Känner ju lite extra för Egypten eftersom jag sett det med egna ögon. Har nog heller aldrig känt mig så välbevakad för att jag skulle ha det så bra som möjligt när jag var där. Jag brukar kolla in omgivningar för att få en glimt av ”det vanliga”. En kväll erbjöds vi att gå på en marknad med lokalt tillverkade saker. Det verkade ju trevligt, men mängden civilklädda som fanns där för vår trygghets skull imponerade. Ingen fattig ”extremist” hade chans att ens ta upp ett tappat mynt.
  Ibland så måste man liksom tänka sig in i folks uppror som i t. ex Egypten. Inkomsten p/p är ung 1/6 av genomsnittssvenskens. Kanske skulle vi också tänka oss in i om alla svenskar bodde på Gotland, därför att det inte var beboeligt på fastlandet.
  Och så gav det mig en alldeles speciell upplevelse av hur gudslängtande kulturen var under faraonernas tid. Den omgivning som fanns när början till bibeln kom till i grannlandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: