Det känns så varmt och ombonat

Nu är vi där! Med åren så tänker man ännu mer på vad fint det är att få uppleva atmosfären av att snart drar det ihop sig till årets stora helg.

Vi har fred i vårt land. Har någonstans att bo, det är varmt inomhus – jag slipper frysa. Och det finns mat att sätta på bordet. Det finns nära och kära samt många vänner i mitt nätverk, jag är inte ensam. Och framför allt  hälsa är bra att ha. Kan det bli bättre? Säkert många som kan skriva under på detta och säga samma sak.

Men för att allt ska kännas meningsfullt så måste man fylla sin inre känsloliv med viktiga upplevelser för att inte känna sig tom och ständigt hungrig på mer, mer, mer……ständigt denna jakt på att finna en ännu bättre tillvaro.

För rätt många år sen blev jag uppmärksammad på ett klokt ord: Gudsfruktan i förening med förnöjsamhet är verkligen en stor vinning. Kom inte dragade med din religion nu igen tänker kanske någon!

Men stopp ett ögonblick, låt mig förklara vad gudsfruktan kan betyda, åtminstone för mig. Det är respekt för människovärdet och det som har liv i vårt universum. Att se det som att det finns en fantastisk tanke bakom allt. Att små dejaljer stämmer in så väl i helheten. När jag insåg att antalet soltimmar är lika överallt och att  två gånger om året är natt och dag lika långa, så kände jag mig så förvånad att det var så det fungerade. Att sambandet i universum är så välordnat. Lika välordnat som när man går in i atomernas värld och med de starkaste mikroskopiska instrumenten upptäcker denna mikrovärld av grundämnen och kemiska föreningar. Och ju längre åt höger man kommer i det periodiska systemet desto svårare är det att sönderdela atomen. ( Om jag nu minns rätt från kemilektionerna. Rätta mig om det är fel.) Och följaktligen finns det långt åt vänster, så sönderdelas det lätt. Gissa var guld finns? Åt höger ja.

 Att det verkligen är så upplevde jag medan jag bodde kvar hemma i föräldrahemmet. Vi hade klippt och klistrat sk julpyssel. Så blev vi färdiga och jag samlade ihop skräpet på bordet och slängde in det i vedpannan. Så gick det några dagar och jag började fundera på vart min guldring tagit vägen, den jag fått i studentpresent av mor och far. Hade jag inte haft den på mig den där pysselkvällen och tagit av mig den?  Mamma, tror jag varit så slarvig att jag fick med ringen i skräpet jag kastade i elden härom kvällen.  Nästa gång jag kommer hem från jobbet har mor askat ur och letat i aklådan och där hittat min guldring! Den var svart och tjärig, så den gick inte att få ren med tvål och vatten. Lämnade in den hos guldsmeden som hade andra knep, och fick tillbaka en alldeles ofelbar ring.  Man brukar ju tala om äkta guld. Det är något gediget och hållbart. Förundran över allt liv på jorden kan uttryckas som Teofil Engström gjorde när han sjöng sin låt: Jag ser Gud bakom allt jag ser, och jag kan inte tvivla mer…( googla på det så hoppas jag att du hittar fortsättningen på texten och har du tur kanske sång också) Jag hörde honom sjunga i ”Minns du sången” som gick på Tv för ett antal år sen.

Att  fira advent och jul är tradition som fyller oss med något viktigt. Att fira något. Att ordna det fint och samlas ger glädje. Men det kommer att kännas tomt om jag tvingas göra det ensam. Det är väl därför julen blivit helgen människor går till varandra och ger paket, man vill göra någon glad.

Alldeles speciellt glad blir man om man lyckas överraska någon. (Om det kommer jag säkert att berätta en annan gång).

 

Så här i sena adventskvällen så finns ljusstakar och lite annat som jag har som tradition att ha framme på plats. Men tomt hade det varit om jag inte fått möta adventsbudskapet. Det är sådant som fyller de innersta behoven. Att få sjunga med i Bered en väg känns pampigt och finstämt känns det när sången Det susar genom livets strid en fläkt av himmelriktets frid . I dag har de orden sjungits i många kyrkor i vårt land. Missade du det i dag, så finns det fler tillfällen hoppas jag.

Förnöjsamhet – ja det är väl att uppskatta att det mest värdefulla går inte att köpa för pengar. Att dela med sig av sig själv. Att gör någon glad med sin närvaro. Vi är alla betydelsefulla för varandra. Ett vänligt leende kan göra dagen bättre för medmänniskan som har tunga tankar.

Adventstid, kom till mitt ensamma hus; jag sätter i staken ett spara ljus.

Något skall ske bortom frostig advent; jag väntar en gåva som Herren sänt.

Den gåvan är av ett helt annat slag, än gåvor vi ger till varann var dag.

Öppna din tillstängda dörr i ditt hus, så lyser i mörkret ett litet ljus.

Utanför hörs vindens krafter, det var klass 2 varning över Gotland . Avslutade dagen med att ta en runda på tomten, för att säkra upp det som kan fara illa av blåsten. Och praktiserade : Ha en ficklampa till hands om strömmen går! Vi möts igen – gör någon glad, så blir man glad själv. Delad glädje är dubbel glädje. Det behöver vi massor av i dessa tider.

2 reaktioner till “Det känns så varmt och ombonat

  1. Hej Anna!

    Jag vill bara lämna en liten kommentar och berätta hur mycket jag tycker om att läsa dina blogginlägg. Det känns fint att få ta del av dina funderingar och din ”vardagsvisdom”. Tack för att du delar med dig!

    PS: Jag har försökt få tag i boken som du ibland citerar, ”Instruktionsbok för livet”, men tyvärr verkar den vara ur tryck och sällsynt på biblioteken. Så jag hoppas att det kommer fler små godbitar ur den i din blogg framöver.

    Kram från Sundsvall!

    1. Tack för din kommentar! Kollar efter i min lilla go´bok Den är utgiven på Brain Books AB i Jönköping. Kanske ett mejl till dem kan bli att du får tag i boken http://www.brainbooks.se.Bokens nummer i utgivningssammanhang är: ISBN 91-88410-12-9. Älskar sista rådet i boken: Ring din mor; och näst sista: Planera din tid, men om något spännande och oväntat dyker upp, var tillräckligt flexibel att göra en avvikelse. Hoppas du har tur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: