Ska vi våga säga nej…

När det lider mot veckoslutet så spanar tankarna på vad som kan dra igång blogginlägget. Och den här gången blev det en artikel i lokaltidningen Gotlands Allehanda om bl a förra årets fredspristagare Lui Xiaobo med fl personer. Därifrån tar jag följande citat: 

 Kinas expansion ser han på många sätt …. Många ..har fått ny en ny frihet men väljer samtidigt att svälja sin sin samhällskritik för att åtnjuta högre materiell standard. De unga…viger tiden åt mode, idoldyrkan, dataspel…det kinesiska ekonomiska undret gjort landets ledning mer maktfullkomlig. Teknologin och pengarna ger dem kontroll… Genom… den… kan de spåra vem de vill på bara en halvtimme.

Pengar ger makt och frihet att välja och även vraka. Det som inte passar, det gör man sig av med. När tiderna blir kärvare så är man återhållsam och mer aktsam om saker och ting. Det som är förbrukat kommer kanske inte igen.

Att ständigt tala om var man befinner sig när mobilen är påslagen. Hur bra är det alla gånger? Våga stänga av den ibland!

 Det är inte bara Kina som utnyttjar den tekniken att spåra sina invånare. Vi tycker kanske det är bra om en brottsling snabbt kan gripas genom den ”ständiga uppkopplingen”. Den smarte brottslingen ligger nog steget före, men vi vanliga…. Hur framtiden blir, det återstår att uppleva för oss var och en. Vi hjälper ju till att utforma den. Jag kan inte avgöra vad som är bäst, men våga ha en åsikt och stå för den kan vara viktigt! Jag tror nämligen att den persoliga integriteten är viktig.

Men sen kommer nästa tanke vem bestämmer vad som är brottsligt eller inte. Helt plötsligt kan ju det jag tänker och gör bli brottsligt i makthavarnas ögon bara för att det inte passar deras ideologi. Då är det också viktigt att våga …

Den frihet vi har i vårt land måste vi värna om. Vi kan ju utan större risk säga och skriva det mesta. Men genom överutnyttjandet av ekonomiska tillgångar så gör vi oss beroende av andra makter. Egentligen tycker jag inte om att svenska företag säljs ut till utländska investerare,  typ SAAB,  för i långa loppet tänker de tjäna på oss och göra oss beroende av dem och i slutändan lägger de ner. Eller gasledningen genom Östersjön. Om säljarlandet stryper tillgången, kommer mottagarna  att frysa. 

Jag hoppas den svenska ekonomin kan fortsätta att framstå som förebild. Och vi kan var och en hjälpa till att dra vårt strå till stacken genom att inte överkonsumera. Man måste inte höja , och höja lönerna. Allting blir ju bara dyrare.  Hellre leva lite sparsamt och köpa näproducerat. Det sparar miljön också. För det verkar ju helt fel om vi köper  från utlandet så att svenska bönder inte får avsättning för sitt. Här har vi stränga lagar om  matproduktion och därmed fina råvaror. Så köp svenskt så långt det är möjligt, även om det är lite dyrare.  Och tro inte att fisk från länder långt bortifrån är mindre miljöpåverkade än de som fångats på  närmare håll. 

Det blir lite av skolgårdspolitik när städer tävlar om vem som har högsta byggnadena och räknar det som merit. I min tankevärld är det  nedsättande .  Hur många skolgårdsslagsmål har inte börjat med tjabbel om vem som är bäst på något eller har rätt i leken. Min pappa är lång. – Nej, min är längre. Det är inte sant min är nästan 2 meter. – Joo min pappa är 2 meter så det så ! ….. Du ljuger. – Nehehj du jag ljuger inte, akta dej du så du inte får en smocka! – Kom an bara!!!!  Och så var slagsmålet på G. Och hur är det med nätmobbing. Är det det nya sättet att slåss?

Gotland drabbas just nu av höghusbyggarsjukan ute vid Snäck. Vi har kommit upp till snart tio-elva tror jag. Vad ska vi med det till? Skrytbyggen med höga hyror/insatser! Ursäkta Hökerums bygg!  Vi har så mycket fina områden och socknarna avbefolkas. Det finns många fastigheter som bara står och förfaller. Det har jag sett när jag är ute på mina (strand)vandringar.  Men det är svårt att våga satsa utanför tätorterna. Vänd på politiken att avfolka landsbygden i Sverige. Stötta dem som vill bosätta sig ute i glesbygden!. Och om jordbruken läggs ner, så ökar importen, för äta måste vi ju för att leva. Vad gör vi den dagen säljarländerna  bestämmer sig för att ”straffa ” och inte sälja till oss eller höjer priserna kraftigt.

Min önskan kvarstår: Alla som vill ska ha möjlighet att få kunskap om hur den egna maten produceras och kunna välja att hjälpa till på det sätt som passar. Den som inte kan/vill själv, ska kunna få tag på närproducerat till rimliga priser!( Eller hur Ida?)  Men placera nu inte in mig i ett politiskt fack – för politik på samhällsnivå  får andra jobba med. Jag kan rösta på vem som ska bli politiker. Jag har mitt engagemang på mitt sätt. Här medan jag skriver, eller annat jag gör.

Jag tar en koll i min lilla Instruktionsbok för livet:  Lev på ett sådant sätt att när dina barn tänker på rättvisa, omsorg och hederlighet, så tänker de på dig.( nr 59) Vilket uppdrag, det får jag verkligen tänka igenom så det går åt rätt håll. (66) Bli medlem i en stödförening för något som är värt att kämpa för. Jag har valt det krista budskapet! Det som lär oss att:  Allt vad ni vill att människorna ska göra er, det ska ni göra mot dem. Vill göra mitt bästa efter tid och ork. Tänk efter vad är din förmåga att dela/hjälpa. Många av er som läser det här är redan i full fart. Tack ska ni ha! Betalningen kommer senare enligt mitt sätt att se. Och får man uppleva glädjen i medmänniskors ögon, då vet man att omtanken  nått fram!

Och så har jag jobbat hela helgen och maken varit på fastlandet. Då lyser det ändå välkomnande där hemma tack vare all teknink! Och efter en stund har jag en härlig brasa!

Till slut vill jag skicka med en ”hälsning” från den fina novemberkaktusen. När julen kommer har den gjort sitt och alla blommorna har vissnat. Den ger verkligen glädje i advent!

Önskar er en fortsatt fin advent – nu med andra ljuset tänt! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: