Tredje advent – Livets söndag

Det finns en liten visa som börjar med orden Vad vore livet utan dej – ingenting, ingenting. Hela tiden är vi beroende av medmänniskor för att göra livet rikt. Tänk vad det berikar att få träffa någon och samtala en stund eller överraska på något sätt.

Min pappa berättade att det bankade  på dörren under julaftonskvällen. Men ingen där, istället låg där paket med hemstickade strumpor. Den som ville överraska hade obemärkt kastat in paket i farstun och bankat på dörren och sen försökat försvinna utan att bli avslöjad. I det erikssonska hemmet var det väl inte vanligt med julklappar. Där gälle det att stå för sin egen försörjning efter konfirmationen. Och familjemedlemmarna var glada om de bara hade möjlighet att träffas och äta lite” lyxigare” än vanligt.  Men vem kom med de fina ullstrumporna? Gissningarna gick i riktning mot Hovs gård, dit man betalade arrendet av mark genom dagsverken.

När jag var barn fanns det en farbror i byn med namnet Härngren. Han bodde ensam i en röd stuga och levde på att erbjuda dagsverken i gårdarna runt omkring. Han var  en slags byfåne. Men mamma inpräntade att man skulle visa respekt och aktning. Aldrig göra narr, eller härma. Inte minns jag att vi i hemlighet kastade in något obemärkt i hans farstu, men en korg med mat och en pratstund i hans lilla stuga det minns jag från förskoleåldern.

Jag är tacksam att fått den lärdomen. Om människors värde. Aktuellt genom TV-gudstjänsterna senaste veckorna från Katarina kyrka i Stockholm. Prästen i den församlingen Carl-Erik Sahlberg gjorde sig känd genom benämningen ”krogprästen” och sedan genom arbetet att ha en öppen kyrka för utslagna. I en av sina predikningar så uttryckte han sig ungefär så här: När mitt liv är slut  då vill jag hålla en tilltufsad människa i ena handen och Jesus i andra. Då skulle jag känna mig glad. ( Förmodligen kan man hitta de olika sändningarna om man går in på Svt-program).

Genom åren har jag ju haft handikappade nära mig. När jag tänker efter så är det de människorna som lärt mig  mycket om att hantera situationer som jag sedan kan använda bland ”normalstörda” som Per Johansson ( fr Glada Huddik) skulle uttrycka det.  De ger omedelbart svar i en eller annan form på hur de uppfattar situationen. De är så tacksamma för positiv uppmärksamhet och ger då många leenden tillbaka. Positiv uppmärksamhet lyfter, men kritik sänker. Kritiken vi tänker lyser nog rakt igenom, fast vi säger tvärtom. Att koncentrera  på det som är bra är en konst. 

I skolan på senare år hade vi något som vi kallade för kompissamtal. Det kunde man ha regelbundet t ex en gång i veckan, men också när det krisade till sig. Då satte vi oss oftast i ring och alla fick möjlighet att uttala sig om hur man kände sig : arg, ledsen, kränkt eller om det var bra, då berättade man det. En boll skickades från person till person och den som hade bollen hade ordet. Då måste alla andra lyssna. Men också en träning att uttrycka sina tankar.

 Det viktiga hände när man lyssnade, då fick man tillfälle att förstå bättre och kanske bil medveten om  det egna handlandet. Att sätta sig in i hur andra tänker behövs också träning på. Man kan få en annan infallsvinkel på problemet och  de egna argumenten faller.  Och nog hände det vid andra bollrundan att någon bad om förlåtelse. Och barn är ju  inte långsinta. Det som hade blivit så upprivande blev med ens försonat. Och snart hördes lek och skratt utifrån skolgården.

Skrattet får stresshormonerna att minska. Konsten är att se det humoristiska även i irriterade situationer. Men  inte skratta åt någon utan  med. Det där om delad glädje är dubbel glädje har vi väl hört.

Och ge inte upp om något misslyckas. Gör nya försök! Och misslyckandena är ju också lärdom. Det är på felen man lär sig. Ser man det så, så är det ju faktiskt värdefullt att misslyckas.

Börja varje morgon med att vara snäll mot dig själv. Säg till dig själv: Jag är värd ett bra liv, jag har enormt mycket att ge, och idag händer det säkert något spännande.

Och var inte rädd för de ensamma stunderna, det är den där värdefulla reflektionstiden då du s a s har bollen i din hand. Kanske behöver man lyssna på sig själv och ta fram de goda argumenten. Fokusera på det man har istället för allt man inte har. Lära sig glädjas över saker som man så lätt tar för givet. Ett värdefullt liv har gemenskap med andras. Inte som energislukare utan som energiskapare. Ge inspiration, och glöm inte att ge en omtänksam kram, ett tryggt handslag eller ”Give me Five” och medverka till att andra känner sig friskare. 

 Någonstans har jag läst följande: Den fysiska närheten gör dig tryggare och friskare. Den håller liv i vänskapen och påverkar t o m världsekonomin. Man ger varandra möjlighet till:

  • lugn och ro
  • ökad nyfikenhet
  • minskad aggressivitet
  • ökad möjlighet till samtal
  • ökat immunförsvar
  • en förbättrad mag- och – tarmfunktion
  • ökad livskvalite´ 

Och så över till  Engan, Svenne  mfl…. från Visby

(Muspekaren över bilden ger text)

Som ni märker så hänger vi med i årets planering till en del. Tredje ljuset är tänt, blomman gör sitt bästa, men börjar bli överarbetad och en och annan vissen gömmer sig i bladverket. Och är det inte julkort som syns, dags att få dem till postlådan den här veckan!

Och så kan vi rapportera att det varit informationsmöte i ljushallen på nya rådhuset.Frågan som noggrant belystes var utbyggnaden av sport och friluftsområdet. Vårt hus finns vid den vita pennspetsen och till en början kommer en arenahall att byggas på grusplanen bakom kullarna. Vi kommer i högsta grad kunna följa händelseutgången från nära håll. Men först ska det ältas i alla instanser och invänta ev överklaganden. Sen så är det full fart, och då är ni välkomna att idka sporter av olika slag

Söder om den rosamarkerade genomfartsvägen vid pilarna är det tänkt att bli camping och andra boendeformer för den tilltänkta anstormningen.

Hoppsan, när vi flyttade hit så frågade någon maken: Hur är det att bo där ute. Det lär ju var rena sumpmarken. Och  nu kan jag svara: Vi kommer vi bo mycket nära  regionens service och rekreationsområde. Ett lyckat val  1984.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: