Skilda världar: Stockholm och Shanghai

  I början av den här veckan var jag i Stockholm med jobbet. Måndagen ägnades åt centrum och dess komersiella sida. Lotta var glad och jag hjälpte henne med förflyttningen när hon och hennes mamma shoppade. Vi tittade länge på NKs olika skyltfönster och fantiserade om det vi såg.  

    

   

Skyltfönster, som vid närmare syning visar sig vara ett godisbord! Vem dukar upp det i verkligheten hemma hos sig? 

_____________________

Och så en annan storstad ett år tidigare Shanghai, där det i centrala delarna bor lika många som i hela Sverige och  det som räknas till Shanghaiområdet har 23 miljoner invånare!

 

Kontraster av fortskaffningsmedel i Shanghai. Jag är ju inte så hemma på bilmärken, så om någon vill kommentera och tala om vad den tjusiga bilen heter tackar jag på förhand, och ev inköpsvärde på en ny sådan i Sverige. Kanske kan man skriva att inget av fordonen ovan ses särskilt ofta i vårt land.

Stockholm 2011 Sergels torg, sen två foton från centrala Shanghai ”Pudongområdet” 2010.

 

Ljudflödet i centrala Shanghai var mycket imponerande kan jag säga!

 

Ingen liten ”gran” jfr personer till höger

Även om det officiella Kina är tveksamt till Kristet innehåll i julfirandet, så har man tagit till sig seden med granar och annat julpynt på allmäna platser.

Så äter man ju både i Stockholm och Shanghai. Vid närmare betraktande så påminde de två följande fotona om varandra. Kolla här: 

 

Frukost på Nordic Light Hotell , Stlm 2011.

 

Frukost hos Sven i lägenheten 2010 en av juldagarna.

Två frukostbord som påminner om varandra, men det som skiljer är halva jordklotet och ett år i tiden. Gemensam nämnare, jag var närvarade på båda!

Och här kommer lite trafikvimmel från centrala Shanghai:

9-filig gata, ena riktningen, lägg sen märke till gatuplanet på pelarna,

Gågator finns liksom..

.. polisen som mitt i gatan står…

…. Donuts finns både här och där  (USA ide´)

liksom trängsel på tunnelbanan

Närmare än så här var jag inte unversitetbyggnaden ”Fudan” i Shanghai, men det var här Sven lärde sig kinesiska och försvarade sitt lösenord till skrivet på nätet. Han klarade båda delarna. Mamma är full av beundran! Och tack Erik att du följde med!

Nu ser jag fram mot julen 2011.  Inte den komersiella, utan den som inte kan köpas för pengar.( Fast visst måste man handla en del, ärlig måste man ju vara.) Hälsa,fred i vårt land, kontakt med familj och vänner. Hoppas också kunna ge mod och tillförsikt åt dem jag möter. Och jag tror inte på att lyckan kommer av sig självt. Det är något man får kämpa för. Tro på det man håller på med….Någon känner säkert till uttrycket: Kämpa trons goda kamp, det är där jag håller till. Där finns det plats för fler. Kom och va´me´!

Kom, kom signade jul, sänk dina vita vingar, över stridernas blod och larm,över all fruktan i människobarm, över de släkten som gått till ro, över de ungas dagande bo. Kom, kom signade jul, sänk dina vita vingar.

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥   ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥ 

5 reaktioner till “Skilda världar: Stockholm och Shanghai

  1. Hej Anna!

    Spännande att följa jämförelserna mellan två skilda världar, där dock skillnaderna så sakta verkar bli allt mindre – på gott och ont. I övrigt hoppas jag du överlevde kommersen i ett hysteriskt Stockholm just nu.

    Kram Meggie

  2. Trevligt inlägg! Fin öppningsbild med den nästan alltid så glada Lotta. Och trevliga tillbakablickar till Shanghai. Fast den byggnaden där är egentligen bara en del av Fudan, som är ett ganska stort universitet, fast det där är huvudbyggnaden; ”Guanghua lou” som betyder ungefär ”Building of magnificence”, hur man nu översätter det till svenska. Förhören och det var i ett mindre, inte så magnifikt hus några hundra meter därifrån. Ser fram emot att komma till Gotland några dagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: