Julafton 2011

Att sätta sig ner och skriva här på julaftonskvällen känns stort och samtidigt så svårt. En kväll som denna, när människor upplever så många olika känslor som spänner över stort register. Somliga är nöjda och glada, andra saknar och sörjer. Någon älskad som inte finns i familjekretsen längre, någon som saknar en vän de aldrig fått. Livet känns ensamt och en urholkande  känsla av övergivenhet  gör sig gällande.Någon har kanske besökt en kyrkogård, tänt ett ljus och lagt dit en blomma. Minnena har strömmat till. Tänk när vi gjorde så , eller när jag gav dig den där gåvan som blev den perfekta julklappen.

Någon känner sig sviken av en nära vän, som träffat en annan vän. Drömmen om en framtid har slagits i spillror. Varför blev det så, vi som lovade varandra att hålla ihop livet ut.

Andra är lyckliga över att äntligen fått träffa sina nära och kära som sökt sig samman under denna högtid, som rymmer så mycket av traditioner. Mycket glädje får utlopp under dagen. Var och en bidrar med överraskningar på olika vis. Matbordet blir rikligt dukat av julens rätter, och saknar någon något så fixar snart någon det. Andra bjuder hem någon och så får man en trevlig dag tillsammans.

Så finns det dom som är fulla av energi. Ätit nyttigt, motionerat, läst god och intressant litteratur samt sett utvalda program på TV. Genomfört en väl planerad dag, och samlat energi för kommande dagar.

Ganska många reser i väg utomlands och tar en skön semester och försöker komma ifrån det mesta av jultraditionerna. Sol och bad. Nya platser, nya upplevelser att berika livet med

Alternativ jul när man delar julupplevelsen tillsammans med någon/några som också skulle blivit ensamma om man inte sökt sig samman.

Den som är sjuk – kanske finns på en sjukvårdsinrättning- eller ett boende där man får hjälp med det man behöver. Det är pyntat och ljusstakar lyser här och var. Det finns mat och annat nödvändigt, men ändå saknas det som är viktigast: hälsan. Kanske har man ändå fått besök av nära och kära.

Så finns det alla dem som på ett eller annat sätt sköter om oss så att samhället fungerar. Tack för alla som jobbar i helgerna! Samt alla dem som medverkar i midnattsmässor och julottor, det kräver förberedelse och klara strupar.

För att julen ska kännas meningsfull behöver man få dela med sig på något sätt. Det ligger i julbudskapet. Man upplever att delad glädje är dubbel glädje. Förväntan hur det man ger bort upplevs. Att få se tacksamma strålande ögon, för att ha betytt något för någon.

I år kan jag inte säga att jag låg före i planeringen. Men det har ordnat sig ändå. Har tagit det undan för undan. Och två TV-program mellan 15 och 17 blev det. Kallen Anka och Kan du vissla Johanna. Det var så skönt att sätta sig i soffan och varva ner. Disney-filmernas underhållning och småpojkarna som skaffade en morfar, som aldrig fått uppleva och bli bekräftad av egna barn.

Att få lyssna till julevangeliet och påminnas om ursprunget till helgens traditioner. Jag fastnade vid orden: och Maria gömde och begrundade detta i sitt hjärta. Kanske borde man ställa sig frågan lite oftare: Vad har jag gömt inom mig? Är det något av värde för framtiden. Det måste var och en av oss avgöra.

Fred i vårt land är jag innerligt tacksam för. Min familj och vänner. Hälsa och arbete. Så mycket mer kan jag inte önska. Att ha det man behöver.

Så snappade jag upp ett citat i veckan som jag ”klippte in” texten. Mannen som ledde Tjeckoslovakien genom politikens labyrinter till en fredlig delning av landet till Slovakien och Tjeckien. Mannen som insåg varje individs betydelse att positivt påverka sin omgivning och som ingav sina landsmän mod att våga satsa på något nytt, när det visade sig att det gamla inte hade bärkraft.

Också Ekots mångårige Östeuropamedarbetare Kjell Albin Abrahamson, som också flera gånger träffade Havel, använder ord som ”moral” och ”etik” när han sammanfattar Vaclav Havels betydelse.

– Hans stora betydelse var väl att han införde en moralisk och etisk dimension i politiken. Han kommer att bli ihågkommen för detta. Han sa att politiken inte kan lösa alla problem utan att vi måste lösa dem själva. Han sa att vi måste leva ett liv i sanning och värdighet, det var sannerligen inte lätt under kommunisttiden.

Och så till slut årets julhälsning:

God fortsättning på helgen, gör det bästa av den, och upplev en signad jul.// Kram

2 reaktioner till “Julafton 2011

  1. Tack att du läst och gett uppmuntran! Alla bär vi tankar inom oss. Väl medveten om att många på vårt jordklot väger orden innan de uttalas eller skrivs. Så värdefullt att kunna dela tankar. Att ge och ta emot det fria ordet kan inte nog uppskattas av oss som har tillgång till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: