Mellandagsrea och julefrid

Mellandagsrea, nja det var inget för mej, men följde med en av sönerna som behövde inhandla något. Och så äntligen köpte mamma en ny telefon ivrigt påhejad av medföljande son. Så nu är det inte tid att tänka på reor, utan att lära sig hantera den nya ”manicken”  där det ingår en telefon! Smått och pillrigt är det. Kanske måste nya glasögon införskaffas för att se bättre! Följdverkan – finare ord dominoeffekt!

Vi fick i alla fall en välbehövlig promenad ner till centrum, och under tiden pratade vi om det som kom för oss. När vi skulle gå hem hade vädret slagit om och den andre sonen föreslog att hämta ut en tårta samt att fixa hemtransport med bil! Gissa om eftermiddagsfikat smakade bra!

Syrran hade ett inslag på fb om minnen från barndomshemmet. Började tänka till vad som av sådant som fanns här i huset. Och nog har jag rariteter som funnits med hela den tid jag kan minnas.

Det här var mina första julprydnader inköpta till hemmet i Ängagärde. Minns att mors röst innehöll beröring av känslor. Kanske hade det varit onödig lyx, och man trodde ju inte ens på tomten! Men hon satte fram dem varje jul. Funderar på vad priset skulle varit i dag. En tjuga eller två kanske. 1944 kostade de 25 öre. Priset står fortfarande kvar under skrivet med blyertspenna!  Men det är minnet av mors röst jag bevarar egentligen, för julgransljus använder man ju nästan aldrig nu för tiden.

Mor Ingeborgs första julpynt, made in Japan står det under!

En annan sak som kommer fram är tomteraden. Den fascinerar mig för att det är så glada ansikten och goda ögon. Ögon som påminner om det goda och har funnits med så länge jag kan minnas. Och visst finns det vackra juldukar sydda av flitiga morshänder eller ev hennes systrar i hemmet i Boda Möne. Tänk vad fina hantverk som utfördes i hemmen förr. Och min morfar som drev en liten bondgård tillverkade fina snickerier för att få lite extra inkomst.

Minne från nutiden som jag bevarar ömt är tex den här:

gjord av yngste sonen så där för 20 år sen!

Andra sköna julminnen från 2011 är besöket hos mellansyster:

Lillebror just i färd med ett nytt sätt att väcka storebror på julafton.

Den lilla radiostyrda helikoptern, blev julfirandets mest förbluffande inslag. Storebror ville testa utomhus. Men glömde en viktig faktor: vinden. Det betydde att termiken förde den lilla tingesten upp i en av de högsta träden strax utanför tomten, där den fastnade utom räckhåll för påverkan av sändaren. Den blinkade både vitt och rött en hel natt och in på nästa dag. Frost övergick i regnande och kraftig blåst. Men helikoptern satt där den satt, och slocknad. Det blev natt igen och nästa dag, minsann var den borta. Min man, vän av ordning, bestämde sig för att leta, och efter tre timmar kommer han in med den, upphittad i vindriktningen ca 50 m bort i ett snårigt buskage! Och ännu märkligare var att efter laddning så fungerade den som om ingenting hade hänt. Ingen behövde känna sig blåst på 150 kr för ett impulsköp av sönerna på julklappsrunda dan före dan!

Skogsvandring med picknick vid ”P18”-stugan, t o m solen tittade fram, men vinden gjorde att vi sökte lä på norrsidan. Maten smakade utmärkt:

Den röda mattermosen fick jag av pappa Göte för säkert 30 år sen, men det var en av de första gångerna den användes. Den som spar han har. Nu använd till transport av förrätten, tomatsoppa sen följde paj och till sist hembakad chokladkaka och varm dryck, de flesta valde kaffe.

Till julen hör musik och sång. Och det har tillgodosetts vid flera tillfällen. Efter det kan jag intyga att tillgång på kunniga musikanter saknas inte. Här bild från Väte kyrka den 30 dec:

Och glöm inte det centrala i julbudskapet:

Ära åt Gud i höjden och frid på jorden, ty Frälsaren är född!  Låt oss medverka till fred och frid bland mänskligheten. Det får bli min önskan inför 2012. Vi möts igen på nyåret! Det är inspirerande att möta er här! Tack för att ni tittar in!

Kram

2 reaktioner till “Mellandagsrea och julefrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: