Mitten av februari.

Mitten av februari ska vara den kallaste delen på året.  Den som eldade med ved skulle ha hälften kvar av vedförrådet kvar, för att klara sig tills värmen kom och eldningssäsongen var över. I Bondepraktikan läser jag vidare att det är nu man ska hugga nästa års ved och man ska klä sig varmt. Man ska också akta sig för frosseri.

Det är gott att bygga, köpa och sälja. Föra sig i nya kläder, och att göra bröllop. Men att få barn i februari var inte lika lyckosamt, risken var att de blev olydiga, giriga och gitter mycket att äta och dricka samt talar mycket.

Men hur är verklighetens väder? Jo det har varit kallt, snö och möjlighet till skidåkning i spår här på ön. Kramsnö inträffade och utrustad med barnasinnet så blev det en ”Snöman” i trädgården i år också.

Minns från mina unga år i Ängagärde hur mamma lärde ut konsten bygga i snö. Det måste vara från den undervisningen som att arbete med snö kan innebära  lek. Annars hade far en massa jobb med snön snörika vintrar. Vi hade 1½ km privat väg som skulle plogas. Vi bodde ungefär i mitten av slingan, så var det besvärligt kanske bara halva vägen var farbar med bil. Men post och mjölk skulle hämtas ute vid stora vägen, den vägdel som var mest snörik. Det var då man fick upplevelserna med häst och släde. Hästen travade på och det gällde att ducka för snökokorna som lossnade från hästhovarna. Minns också att jag byggde egna små snöplogar och försökte mig på att hjälpa till att röja gångstigar till vedskjulet, potatisförrådet, hönshuset mm.

Det var också den här tiden far jobbade i skogen. Någon gång följde jag med honom. Den medhavda matsäcken åt vi vid en lägereld, sittandes på en säck fylld med hö. De minnen jag nu relaterar till är före min skoltid och vi hade inte skaffat traktor än.  Innehållet i säcken var hästens mat, och det fick den äta lite då och då under dagen. Det var bra för samtidigt var hästen upptagen och höll sig stilla.

Det är med stor nostalgikänsla jag vandrar än i dag de där skogsstigarna. Och nästan varje gång tar vi också fram matsäcken, och det händer att vi tänder  en  grilleld. Men, men som sagt det är  i Västergötland och inträffar högst en gång om året.

Nutid:

Och så pratar ju många om uttagningarna till melodifestivalen. Eftersom jag var ledig nu i helgen så passade jag på att se den här omgången. Funderar på om man fick ut mer av texter och musik om man inte såg all glamour. För det stjäl onekligen uppmärksamhet. När någon skrivit pyjamasparty på Facebook som kommentar om melodifestivalen, stack associationerna iväg till min första fjällvandring. Inte alltför långt in i förrådet hittar jag den:

Pyjamasen och så hittade jag västar, lika fina som den ”Andreas” hade på sig vid sitt framträdande i låt nr 7(?) Minns ni killar när ni hade dom?

– Pyjamasen som vi tre tjejer köpt var sin för att inte behöva frysa i stugorna nattetid. Det var ju en kul grej att göra. Dagtid hade vi likadana kepsar och snusnäsdukar runt halsen. Kungsleden från Abisko  ner till Kvikkjokk, inklusive toppbestigning på Kebnekajse tog drygt 2 veckor. (Mer om den vandringen finns… Sök på ordet ”ängel”  i sökrutan till höger och du kommer till 23 oktober Tid är det enda vi har).

♥/Anna

4 reaktioner till “Mitten av februari.

 1. Du är härlig Anna, som plockar fram barnasinnet, eller det kanske inte ligger så långt borta, och gör en snöman. 🙂

  Det tycks mig som om du har allt möjligt i ”minnets garderob”. Tänker då speciellt på den randiga pyjamasen!
  Återigen min eloge till dig för trevlig läsning.

  Inga

 2. Häftig pyjamas!!

  Antar att det är ett tecken på att man börjar bli gammal när man börjar tänka allt mer på sådant som varit. Känner igen så mycket i det du skriver! 🙂

  Kram Meggie

  1. Inte gammal, utan för att medvetandegöra för nutidens generation om levnadsvillkor utprovat under lång tid. Lite gammal dokumentation blandat med nutida är tänkt som ledtråd från början. ;))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: