2012 en skottdag att minnas….

Visste ni att en påve Gregorius 1588 införde begreppet skottdag.

Och den förändringen kommer att stå sig till år 4900 enligt uppgifter jag sett på nätet. Det måste ha varit mycket smarta astronomer och matematiker som kunde fundera ut en sådan hållbar förändring om tiden och kalendern.

Förgående stora tidsförändringar hade skett 46 f Kr, den s k Julius Caesars kalenderreform( Julius Caesar var kejsare i Rom och Ortodoxa kyrkor följer fortfarande den kalendern.) I det romerska riket så började året med mars månad. Så därför var det ju nyårsfirande i slutet av februari och det är väl därifrån som beslutet kom att ha skottdagen i slutet av den månaden.

Före 1996 inföll skottdagen den 24 februari, med den följden att de som hade namnsdagar 25-28 februari försköts en dag när skottåret inföll. Men riktigt rätt är det ändå inte.

Med hjälp av nya tidens uppfinningar och hjälpmedel har man kommit fram till att vårt kalendersystem ändå är lite för kort. Så enkelt uttryckt förskjuts jordens bana ett dygn på 3333 år. Dagen då natt och dag är lika långa vid höst och vårdagjämning infaller lite lite tidigare för varje århundrade. Känns dock som det är ett problem vi inte kommer att märka av, om det inte inträffar något som påverkar jordrotationen, t ex stora tsunamikatastrofer.

Alla som någon gång önskat sig en extradag att få göra det som inte hunnits med, hade väl en liten chans att komma ifatt i år, eller…. Nehä jag märkte inget särskilt. Skottdagen var en dag precis som alla andra.

Nej nu ljuger jag. För min del så började en ny tideräkning. Nu får jag arbetsfri inkomst, jag bestämmer själv om jag vill jobba till 75 som Reinfeldt pratade om häromdagen. Jag kan planera min tid efter eget tycke, men kan/vill gå in och arbeta för att bättra på inkomsterna. Så sagt upp mig har jag inte gjort. Men ett nytt löneavtal har jag fått! Hade chansen att få bli vikarie när det behövs på mitt ”f d” jobb.

Pensionen är inte som barnbidraget, lika för alla. Nej i proportion till livsinkomsten. Så spara i olika former i förväg är ett bra knep, bästa pensionsförsäkringen är att inte slösa utan lära sig ekonomiskt leverne redan från unga år.

Ekonomin i världens länder är ju rätt darrig på sina håll. Ena dagen går börserna upp, men kan falla lika fort som någon snubblar.

Men glöm det bekymret nu. Nu har vi ju våren att tänka på. Sju starurar , ett talesätt på ön. Det ska komma snö sju gånger efter att någon siktat första staren. Första lärkan har sju yrväder i stjärten, läser jag hos en bloggkollega. Sen är den riktiga våren här. Men redan spirar purjolöksstråna på fönsterbrädan vid sidan av paprikaplantorna. Några fler frösorter väntar ivrigt på att förgroddas. Och ute finns alla lökväxterna på språng. Vitt, gult och blålila är färgerna som först kommer fram!

Ett bra sätt att må bra är att vara på jakt efter positivt tänkande. Det svåra finns ju ändå tros allt, men det behöver ju inte mala ner vårt inre. Koncentrera tankarna till det roliga och det som är gott. Det ger energi.

En titt i min lilla instruktionsbok för livet ger följande guldkorn:

171: Ge aldrig upp. Den som har stora drömmar är mäktigare än den som har alla fakta.

321: Låt inte bli att göra något bara för att du inte klarar av det. Gör så gott du kan.

304: Bedöm din framgång efter hur du njuter av lugn, hälsa och kärlek.

302: Lås bilen även om den står på din egen uppfart.

246: Vinka till barn som är på väg till skolan.

( Bara för den som har företag: 249: Anställ folk som är smartare än du själv)

Och det här kan vara riktigt svårt, men genomförbart .

251: Lär dig visa entusiasm. Även om du inte känner för det.

Råd 132 ska jag avslöja nästa vecka, nyfiken va?

Ps… på min första dag ”i frihet” fungerade jag som rörmokare. Ledningen från tvättmaskinen till avloppet gav upp, antagligen p g a att plaströret böjt sig av 95°-vatten. På det följde att det gick isär i skarvar och det blev vattenbad på golvet.

Mannen upplyste villigt att det flöt vatten på fel ställe och nu började utgifterna. Men kort sammanfattat: Flytta på tvättmaskinen, och duschen samt skruva loss ledningsfästen. Gör rent, sätt i hop och ställ tillbaka. Sen var det klart!!

Men att det var minimalt med utrymme och obekväm arbetsställning är en annan historia. Och så fick jag god handräckning förstås! Nästa tvätt fungerade som den skulle och allt är fröjd i ”tvättstugan” igen.

Solen lyste och tar sen ut min rullstolsburna syster på en första vårpromenad. Lycklig för att än en gång få träffats.

En härlig dag att lägga till minnesarkivet.

/ Anna

2 reaktioner till “2012 en skottdag att minnas….

  1. Så härligt, Anna, att du nu på riktigt kan välja din tid själv och att du också har förmånen att kunna fortsätta att jobba när du själv vill. Nu när det går mot vår och sommar finns det ju så mycket annat som kanske egentligen vill ägna sin tid åt. Lycka till!

    Meggie

    1. Tack, ja det känns lite ”kungligt” att välja. Nu riskerar man inte jobbet på samma sätt. Utan har frihet. En fin känsla att vara behövd. Och precis som du säger så hägrar sommarperioden! Var på fastlandet i helgen. Kanske var vi inte så långt från varandra, träffade släkten i Stlm/Upa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: