Överraskningar

Säkert finslipas Sköna  maj i sångkörerna, för att sjungas upp om några dagar. Vi får hoppas att de får rätt, för årets  april lär ha varit kallare än genomsnittet . Har inte räknat starurar, men jag tycker de  borde  vara slut nu! Trots det har våren bjudit på fina naturupplevelser och den har gått långsamt fram så vi har kunnat njuta.

På spaning vid Fridhem och dröm om sköna sommarkvällar och solnedgång.

Trädgårdsmässan, makens födelsedagsuppvaktning, besökte vi på fredagen. Där går timmarna fort. Inhandlade så klart en del. Det blev en gjutform, en trädgårdsinstallation, lökar, fröer, en sydafrikansk pelargon( vars blad kan användas i sallader) samt så klart en massa inspiration.

Rumsfontäner och japanska höns visar något av mässans utbud.

Den här dekorationen är gjord av purjolök, rödlök, jordärtskocka, ärtskidor och majrova. Snyggt tyckte jag!

Lyssnade till en föreläsning ”Släng inte maten”, som bekräftade det jag redan visste. Lärde mig dock knepet att göra chips av gårdagens bröd. Mmm de smakar gott, har testat redan här hemma. Maken hittade sin nisch på mässan – han jagade tävlingar av olika slag. Alldeles lagom mycket folk och det går utmärkt att åka fram och tillbaka över dagen.

Chipsreceptet:

Skär upp tunna ”brödchips”

Pensla på lite olja och strö på örtkryddor

Grilla i varm ugn tills färgen är ok. Vänd en gång så blir färgen jämnare.

( Jag hade lite riven ost också, det blev verkligen en god och billig smakupplevelse!)

Min pensionering  blev lite uppskjuten, den som skulle komma efter mig halkade och bröt ett finger, så hittills har jag vikarierat på min f d tjänst. Och det känns bara trevligt. Meningen var ju att vikariera vid behov. Assistentjobbet bjuder ju på omväxling även om rutinuppdragen upptar den mesta tiden. I tisdags var det travtävling i Visby. Hästar av olika slag sprang så fint, upplevde nästan att de flög fram. Kaffekorg och solsken förbättrade upplevelsen och Lotta hade två kompisar med sig , det var ju hennes dag som skulle upplevas.

Hästsport, hästar överhuvud taget har inte funnits  i vår familjs agenda p g av allergier, samt att för mig är  hästen en vän och dragare som fanns på gården när jag var barn. Men ständigt uppdatering av sinnesupplevelser berikar. Men mitt sätt att se är inte att hålla reda på vem som vinner, nej det hade jag ingen aning om. Det är likadant med tävlingar i speedway som jag blivit ”medsläpad” på någon gång. Där är jag mest rädd att det ska hända något med förarna, så sådana tillfällen avstår jag helst.

Hästkapplöpningar – ja är det en naturligt liv för hästar så är det väl bra kanske. Misstänker dock att flertalet besökare förväntar sig få njuta av klirr i kassan. Det goda har dock hästar och travsport med sig, att det relaterar mängder med arbetstillfällen. Människor mår bra av att vara tillsammans med djur, så då är detta ett alternativ att ta vara på för de som har det intresset.

På travet kom en skolkollega gående, och hon gjorde stora ögon: Nej, men är du här! Ännu mer överraskningar inföll den dagen, för på Korpen mötte jag en annan kollega, som jag inte pratat med sen hon gick i pension . Anna L och Greta, det var halva kollegiet då på Endre skola. Tänk dig in i att du om ca 15 år träffar hälften av dem du jobbar ihop med i dag, utan planering på samma dag. Hur ofta inträffar sådant?

Sönerna har varit ute på olika uppdrag. En i England och äldste sonen fick fotojobb på Gotland! Så helt plötsligt fick vi oväntat besök. En förmiddag inföll gemensam ledighet, så då blev det naturvandring till P18-änget.( Och  en kvarglömd fotoblixt dök upp precis innan tillbakaresan!)

Myrorna hade full fart på renoveringen!

Och det skira hasselbuskänget antyder att här har det odlats sen vikingatiden.

Från kyrkans horisont rapporteras att det varit vuxendop. För dig som inte vet så mycket om det så är det ett frikyrkligt bruk att visa att man gjort ett eget val då man upplever det, som det dop som finns beskrivet i bibeln. I stället för barndop så välsignas det lilla barnet med förbön om ett gott och värdigt liv tillsammans med sin familj. På intet sätt förringar jag andra vanor med dop och kristen tro. Huvudsaken är att känna sig ens med sin tro i förhållande till bibeln.

 

Det var ett par i 60 års åldern som  den här söndagen visade sitt val. De har flyttat till ön för ett par år sen, kom till kyrkan och trivdes. Där har de lärt känna ett yngre par, som också är relativt nyinflyttade. De har funnit varandra  och de yngre uttrycker att de fått bonusföräldrar på ön. Lite gulligt, men så bra det kan fungera när man kommer inflyttandes utan andra anhöriga på plats. ( Bonusmamma ska just döpas, medan maken spanar vid draperiet. Det yngre paret syns till höger på andra bilden.)

 

Wasa Gospel gjorde Gotlandsbesök till Hemse. Vi fick njuta av livfull musik och sång, samt att vi dessförinnan avnjutit en god middag hos vännen Inga. Också en överraskning , bestämt från ena dagen till den andra.

Till helgen blir det fastlandsresa i jobbet. Så det blir fullt upp!

Sköna maj väntar med nya härliga upplevelser. Vi hörs!

 //Anna

6 reaktioner till “Överraskningar

 1. Hej!
  Antar att det är trädgårdsmässan i Älvsjö ni besökt. Flög ni? Annars är det ju fantastiskt att hinna fram och tillbaka till Stockholm över dagen. Annat var det på min tid när båten tog hela dagen eller hela natten på sig mellan Nynäs och Visby.

  Jag var på trädgårdsmässan i Kista i mars, men jag tycker det börjar bli allt mer grejor som inte riktigt har med trädgård att göra och mindre av verktyg, redskap och växter.

  Visste du att namnet Fridhem är Sveriges vanligaste ortsnamn. Vackert men det hade jag aldrig kunnat gissa. 🙂

  Trevlig helg önskar Meggie

 2. Ja, visst är det trevligt med överraskningar. (uppfattar inte mig själv som god matlagare och att då inbjuda till mat…) Jag överraskade mig själv med att bjuda på middag. 😉 Tycker till och med att maten var god, eller det var kanske gemenskapen med er som gav krydda åt det hela. 🙂 ? Trevligt stund med Vasa Gospel och fikat efteråt,
  Tack för ängel, som nu beskyddar mitt hem, för påskägget vilket är tömt och för de afrikanska lijelökarna som planteras och bidar sin blomningstid.

  Välkomna åter och tack Anna för trevlig läsning,
  Ha en god helg på fastlandet!
  Inga

 3. Hej ! Jo det går bra att ta båten över dagen tur och retur. Ca tre timmar i vardera riktningen, och så transporten till besöksmålet. Åker man till Älvsjö kan vara där drygt 5 timmar. Sommartid har man ännu mer tid, om man tar nattfärjan hem. Ett stockholmsbesök på ca 10-11 timmar och ändå hinna med färjebussen. // Fridhem gör skäl för namnet. Havet, utsikten, fallet, den lite halvvilda parken samt 1800-talasbyggnaderna ger sinnet upplevelser. Kompletteras ibland med picknick på hörnan, dvs sittplatsen som sticker ut över klintkanten. Ett smultronställe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: