Vad var det jag sa…

Är frestad att sätta rubriken Dagens nyhet, men citerar i stället:

Dyra konsulter ska  ge bättre skolbetyg – DN.SE
Svenska elever presterar allt sämre. Nu har Sveriges Kommuner och landsting vänt sig till näringslivets elitkonsulter på det amerikanska företaget McKinsey för att få hjälp. Kommunerna betalar en s…
Det ska komma ifrån nån som ”forskat” , det som alla vi lärare suckat över i flera år eller många år rättare sagt! Detta tidskrävande arbete med att dokumentera för framtiden. Föräldrasamtal räckte inte till, det skulle dokumenteras lämnas till skolexpeditionen för arkivering, och för säkerhets skull skulle föräldrarna ha en kopia utskrivet. Hur långt räckte det i verkligheten?
Minns när jag var med yngste sonen för önskad återträff med rektor och en lärare som totalt blandat ihop vilka som undervisats. ( Hur skulle en överansträngd högstadielärare kunna hålla isär ett par tre hundra elever vid betygssättning?)  Men att få upprättelse i det som diarieförts det var som att köra huvudet i väggen.
Nej tänk om lärare fått vara lärare så hade svenska elever presterat ännu bättre.
En gång fick jag en elev som misslyckats på en skola till min klass. Lilla jag, skulle jag fixa det bättre. Kände mig så liten inför föräldrasamtal med den familjen, vad skulle de kräva? Men de satte betyg vid skolavslutningenmed en blombukettshälsning: Tack Anna att du på ett bra sätt blandat nya och gamla metoder i din undervisning…
Minns tider när man fick skämmas om man avslöjade att man gav läxa att träna på multiplikationstabellen. Hade en känsla av att föräldrar gick i maskopi och samtyckte! På 70 talet var det frihet som gällde och det varade ett tag. Vi fick samlad skoldag, förskola med smygstart på 10 årig grundskola. Vilka föräldrar avstår i dag från 6-årsgrupper, fast jag tror att det fortfarande är frivilligt. I alla fall var jag med om när alla dagmammor avskaffades, för det skulle vara bättre med förskola. Nu heter det förskola från första dagen i barnomsorgen. Min fråga är Får barn vara barn?
Och här ett foto från  tredje året som lärare i Timmele skola, när man hade tiden till 90 % i klassrummet. Kollegieträff 1 g/v ca 1-1½ tim samt studiedagar någon gång /år. Tog med det här fotot för jag blev tillfrågad om jag mindes en av tjejerna, jo Ing-Marie jag minns dej som du var då, nu skulle vi nog inte känna igen varandra. Ni är ju trots allt bara ca 10-11 år yngre än jag.
Nu funderar man ju på vad blev det av er alla. Den här tjejen blev lärare, Göran vet jag var avbytare ett tag, för han hjälpte mina föräldrar på gården….
Till nutiden:
Längs häcken på norra och södra sidan, om du ser det på en dator flyter det nog ihop till en bild, i mobilen blir det väl en i taget, men använd fantasin!
Känner att jag måste avslöja något som ni fastlänningar inte vet om: Våren går långsamt fram på ön. Östersjövattnet kyler ner och vår medeltemperatur ligger säkert flera grader under er nu. Här blommar minsann inga japanska körsbärsträd, kanske ett och annat i gott läge.  Men på hösten då njuter vi av värmen från havet långt fram i oktober. Vinden är oftast kylig nu och det är i lä vid solväggen man njuter värmen.
Blomningen flyter på långsamt och när jag tog det här fotot önskar jag att doften skulle kunna bifogas. Här kunde jag verkligen insupa vårdoften:
En humla landade på fönsterlisten och putsade sig:
Och höjer jag blicken och zoomar in så fastnar blicken här:
Där också en trasig blomkruka får bidra med sin skönhet.
Annat trevligt i helgen är besök av syster min, som fixat andelslägenhet på gamla Snäck, som vi säger här. Och jag verkligen gläds med dej Eva att du lyckats ro detta köp i land!
I det här området har snart Hökerums bygg fullbordat höghuset, och i veckan såg jag reklam om deras nästa bygge. Ett liknande i Ulricehamn. Det ni där borta i Västergötland, utsikt över Åsunden är nog fint det också!
Här i ”vårt” höghus lär en postkodvinnare ha köpt bästa paradvåningen. Mycket klok investering på några sköna miljoner tycker jag. Pengarna ska stanna på ön!
Och tillslut en fråga: Är det någon som kan hjälpa mig: Vad har jag planterat eller vad är det som kommer upp i mitt blomland, det har rätt kraftiga rötter i nuläget knappt 10 cm högt.
……….. ogräs från gräsmattan är vackert i en skål!
Ha en härlig Valborg! /Anna

4 reaktioner till “Vad var det jag sa…

  1. Vilken lyxig utsikt Eva har skaffat sig! En annan sak som slår mig är att det kanske inte behövs så dyra konsulter om man har klasser i storleksordningen som bilden från timmele, att spara pengar på skolan genom att dra in lärartjänster är bara self fooling!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: