Sommaren 2012

Nu känns det som om sommaren är här! Det har regnat lite lagom. Vi har varit förskonade från stora regnmängder, utan istället på gränsen till torrt. Vår tomtmark består av sandjord och torkar ut lätt. Det är varmt när solen skiner och man är i lä. På en ö blåser det nästan jämt. Havet värms upp efter hand och luften blir varmare och varmare. Behaglig badtemperatur brukar det bli senare än insjöar på fastlandet. Havet är bäst när andra halvan av juli kommer och det kan vara in i september, ja någon gång t o m in i oktober om solen ligger på en dag. I dag den 11 juli efter ”ihärdigt” trädgårdsarbete längtade jag för första gången i år efter ett svalkande dopp. Premiären brukar bli i sandgropen ett par kilometer bort. Jo, mycket riktigt det motsvarade förväntningarna och jag hem som en ny människa. Det som sen bygger på mitt-i-sommarn-känslan är när Göran Alm från hovet har sin berättarkväll.

I år var ämnet ”HAGA, Makt och romantik”. Haga platsen där kronprinsessparet nu bor, kom till under 1700-talet på Gustav III:s tid. Han ville ha en reträttplatsplats. Till en början fanns ett enkelt ”torp” och en vacker park skapades. Efter något år kom så Haga slott till. Det var här ute kungen träffade sina vänner, konstnärer mm. Ofta så spelade Bellman och sjöng sina sånger. Bellmans högsta önskan lär ha varit att få in sin fru som ”husmor” för att bättre trygga sin familjs ekonomi. Det blev dock aldrig av. Kungen förde sin politik och en dag kom den ödesdigra maskeradbalen då han blev mördad. Blandat med berättandet framförs tidsenlig sång och musik. På slutet fick vi lyssna till en av Viktorias ”bröllopssånger” . Fridhems kvällen avslutas sedan vid kaffestugan, kaffe samt våffla med sylt och grädde smakar utmärkt medan vi har havet sompanoramautsikt. Vi njuter av den sköna sommarkvällen:

.

Veckan som gick har jag fått en upplevelsepresent. Av Maine och Jan-Olof bjöds vi på en ”hotelldag” med cykelutflykt i Ardre, Alskog och Ljugarn. Och här kommer några bilder från den dagen

:


Vi cyklade på större väg till på knappt farbara stigar med skiftande natur. Plockade smultron och premiär för blåbär.En förhistorisk gravplats kollades in, besökte båtmuseet i Ljugarn. Vi upplystes om kändisars sommarhus, som Richard Sjöberg och Lasse Åberg samt Alice Thimanders hus som jag kände till sen tidigare. Fikapauser blev det vid fiskeläget Svajde och raukområdet Folhammar. Stopp vid hantverkare, där vi såg keramik,metallformgivning, konstvävar och silversmide. I sanning en givande dag som avslutades med samtal om livets gång. Efter några timmars sömn blev det frukost och vi återvände hem rik på nya minnen och inser än en gång: Vi bor mitt i semestern, vilken tillgång och drar mig till minnes att gotlänningar har  ganska låg medelinkomst. Men vi är rika på annat sätt, det gäller att ta vara på livet medan man har det.

Vi hörs smart igen 

2 reaktioner till “Sommaren 2012

  1. Åh, vilka härliga dagar du har haft suckar en annan avundsjukt som inte kan sluta klaga på vädret. Men i sanning har vi sedan början av juni inte haft mer än två,tre dagar med helt uppehåll och ingen större värme heller. Mest synd om barnbarnen som inte kan bada och knappt ens gå ut. Men det är som det är och blir som det blir…..
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: