Sparad sommar

För många av oss är sommaren något positivt. Vi längtar dit, och vi har minnen. Livet liksom kretsar kring sommaren. Varför är det så? Jag tror det beror på att det i våra gener finns nedärvt något ända från stenåldern, att det är sommaren man förbereder och samlar inför övriga årets behov. Utan sommar inget liv.

Med förvaringsmöjligheter och transportmöjligheter över hela jorden dagligen, har vi nästan glömt bort hur viktigt samlandet faktiskt var. Men än kan vi uppleva samlandets glädje. Och hur vår inre människa upplever något positivt med detta, bara vi har tid. Vårt moderna samhälle, vill jag påstå, har berövat oss tiden. Det är kanske därför många känner otillfredställelse, mår dåligt, känner sig stressade. Men när vi gjort något åt oss själva i ”samlarväg” då kommer belöningen i form av glädje över det vi gjort. Vem känner sig inte stolt över blåbär, lingon eller svamp, som vi plockat i skogen. Vi lägger ut bilder för att dela vår glädje, ringer till någon och berättar.

Men kanske du säger, att jag behöver inte samla. OK, men ändå… Ta ett djupt andetag, tänk efter, vad kan var och kan göra för att ge rum för ”stenåldersmänniskan”.

1 Sök dig ut i naturen utan hörlurar och lyssna in omgivningen

2 Använd ögonen inte bara att se var du sätter fötterna/cyklar, utan se skillnader i terräng, olika växtertyper, årstidernas växlingar, vågornas rörelser m m.

.

3 Ta med dig något hem, att minnas din utflykt.Några blommor, eller varför inte göra en god insats, plocka upp ett ”skräp” och ta med till närmaste lämpliga uppsamlingsställe, eller varför inte: Kolla solnedgången från en utsiktsplats:

Den här solnedgången skiljer sig inte från någon annan, men det är från en plats på Gotland man vanligtvis ser soluppgångar: Grogarnsberget. Vi hade husvagnen i Katthammarsvik, solen började försvinna bakom skogen. Och vi ville ta en kvällspromenad innan klockan blev för mycket. När vi kom upp på berget, fick vi se solen precis när den skulle försvinna en gång till. Två solnedgångar samma kväll. Kände mig överväldigad av upplevelsen.

4 Stanna upp och smaka. Upplev hur gott några färska bär doftar och smakar. För något år sen gick vi Arnleden i Västergötland mitten av juli. Den går ju över Billingen, som är känd bl a för sina körsbärsträd. Det växte körsbärsträd längs diken och stenmurar ja ”överallt” och med Allemansrättens tillåtelse åt vi så mycket körsbär vi ville, samt vildhallon. En vandring med efterrätten ständigt färsk timme för timme!

5 Eller varför inte använda känseln. Härom kvällen var jag tillbaka på en plats Erik och jag  fick upptäcka i skogen mellan Traume och Follingbo. Då som nu letade vi lingon eller svamp. Plötsligt ser vi en bil komma,stannar, ett par kliver ur och börjar sopa i vägkanten. Vad gör dom? Här ute i vildmarken? Är dom inte kloka!

När bilen kört i väg måste vi ju kolla. Och vad upptäcker vi. Jo en fornlämning som just blivit ompysslad av någon som adopterat den. En liten informationstext hittade vi också: På platsen hade en brud omkommit, när hästen halkade på berghällen i förhistorisk tid antagligen. Flickan hade begravts i närheten och platsen hade märkts ut, strax intill finns några runor inristade. Vi kände och beundrade kvalitén av forntidens budskap.

Nu kan man ju fundera varför man valde närheten till olycksplatsen som begravningsplats. Ja kanske det var precis i brytningstiden asatro/kristendom och man valde att ha en fot i varje ”tid”, den frågan har jag inget svar på, men funderingar om vår historia gav det!

Med våra fem sinnen : Synen, hörseln, smaken, lukten och känseln, kan vi berika vårt liv.Jag får påminna mig själv ibland. Kanske du också!

 ♥// Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: