Sätt mig i solen!

Ser havet i väster, solen som gått upp i öster värmer min rygg. Känner den mjuka morgonvindens försiktiga arbete att torka upp nattens dagg.

IMG_3919

Så började jag skriva en dag i början av augusti. Sen blev det inte mera. Då befann jag mig på södra Öland och hade just tagit mig dit med cykel. Hade några fina dagar med fina omgivningar.

Mina tankar i dag börjar också kring solljuset. Somliga vill ha mörkt när de ska sova, men i dag när jag ville ta mig en extra ”lur”, så sökte jag upp husets just då soligaste fönster. Som tur var är min sovplats på det stället. Somnade gott.

Och jag vet hur skönt det är en sommarsöndag få somna en stund ute i trädgården just där det är som ljusast. Så kära ni, när jag blir gammal och senil, sätt mig i solen så piggnar jag säkert till!

I dag her vi fått veta årets fredspristagare, det blev OPCW,  som har till uppgift att förstöra kemiska vapen. En organisation som funnits till sen 1997 och förstört kemvapen i Indien och Albanien, samt nu pågående arbete i Syrien. Välbehövligt arbete som egentligen inte borde finnas om det fanns tillräckligt med empati i världen.

Hade nog hoppats att favorittippade 16-åriga pakistanska Malala skulle blivit vinnaren. Det hade känts så rätt, lite som om bibelns berättelse när Jesus tar fram ett barn och just säger: Om ni inte omvänder er och blir som ett barn, kommer ni aldrig in i himmelriket. (Matt 18:3) . Hon som redan i flera år kämpat för att flickor ska få gå i skolan, henne tänkte ”makteliten” i hemlandet döda med vapen. De misslyckades, och som vi säkert vet mirakulöst överlevde, genomgick operationer i Storbritanien och bor nu där med sin familj. Hennes högsta önskan är fortfarande skolgång åt alla sina medsystrar.

Hennes röst kommer säkert att höras i framtiden om hon får chansen att fortsätta med det hon brinner för.

Lite ironiskt är det att svenska representanter med Anna-Karin Hatt  hade livesändning i direktsänd tv på nätet( för Expressens läsare) i Peking och fått lov att framföra kritik enligt sociala media. Men jag undrar om de vågade beröra att Liu Xiaobo fick fredspriset 2010 och nekades utresa att kunna ta emot priset. Att det kinesiska svaret blev sanktioner som beräknats ha kostat norskt näringsliv hundratals miljoner kronor.  Läser att fortfarande är förbindelserna mellan Norge och Kina nedfrysta p g a norska nobelkomittén dristade sig att utnämna denna människorättskämpe.

Frågade just yngste  sonen som för tillfället studerar i Kina om han hört talas om sändningen med Hatt. Han svarar: …”känns trots allt som en ganska avlägsen grej för den vanlige kinesen”

Kanske var det med den politiska förvecklingen 2010 i åtanke, som man valde bort Malala, för att slippa ytterligare ett liknande förlopp. Men årets fredspris är inte fel val med tanke på allt hemskt som hänt i Syrien. Hoppas det används på rätt sätt.

Själv känner jag mig så oändligt tacksam att få bo i ett land som har det så bra. Vi har det vi behöver, bara det blev lite rättvisare fördelning. Hörde att riksdagsledamöterna skulle få löneökning med 1500 i månaden, jo den som har i snitt 58-60000 i månaden behöver kanske mer. Vad sägs om alla som får röra sig med existensminimum?  Kunde dem inte fått en 5-hundring extra? Längta efter mera det gör väl alla, rik eller fattig, och de mitt emellan. Nej, nu något annat: Lyft blicken!

IMG_4262

Nu ska jag visa er något trevligt. Alla dessa vackra höstlöv. Inspirerad av vad som händer på nätet gick jag en insamlingsrunda i naturen och hade sen ett trevligt pyssel någon timme:

IMG_4267

IMG_4277

// Anna

En tanke på “Sätt mig i solen!

  1. Roligt att du är tillbaka igen! Håller med om att fler borde skänka en tacksamhetens tanke till att vi bor i ett land där vi har mat för dagen, rent vatten, bra sjukvård, inga farliga krokodiler, ormar eller giftiga spindlar, inga orkaner, jordbävningar eller allvarliga översvämningar. Ett stopp i tunnelbanan en morgon, internet som ligger nere några timmar eller ett längre elavbrott är verkligen lyxproblem jämfört med vad som kan hända i övriga delar av världen,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: