Buga för varje dag man får!

Räkna din trädgård i blommors mått

aldrig i löven som falla.

Räkna dagar i gyllene timmar blott,

och molnen, glöm dem alla.

Räkna nätter i stjärnor, ej skuggor,

livet i leenden, inte i sorger du får.

Och varje år som du fyller

räkna din ålder i vänner, inte i år.

De här raderna har jag skrivit här förr, och de tål att upprepas. Människan sår, men Gud råder är ett annat uttryck. Det är söndag, och enligt mina föräldrars goda föredöme, så tar man vilodag. I Mosebokens första kapitel står,  att Gud vilade på sjunde dagen, och såg att allt var gott. Precis så upplevde jag min trädgårdsrunda i dag. Det bara finns där allt vackert. Man blir nästan en Pippi Långstrump som skuttar omkring sitt hus.

Mitt sockerdricksträd får bli den här platsen, för här kommer Evert ut med frukost eller fika till frugan, när han inte håller på med veden.

IMG_5642         IMG_5625

Jag gräver, planterar små plantor och rensar. Klipper gräset och genomför ett och annat projekt.  Men värme, regn och vind i lagom mängd reglerar man inte. Jag bara kände sådan lycka och tacksamhet att få uppleva det här jag försökt fånga på bild. Ingen fotograf, inte fotoshoppat, men iPhone är suverän att hjälpa mig med dokumentationen.

Morgonstund och ser ut genom mitt fönster, häggen blommar

IMG_5595  IMG_5617

Utanför altanen blommar rosensmultronen. De som man har för de vackra blommorna. Bär blir det väldigt sällan i den här trädgården.

IMG_5599   IMG_5662

Men det finns riktiga smultron på G, den som väntar på något gott …..och i nyanlagda pallkragen jordgubbar

IMG_5608

Med rivningsvirke från utbytt virke i altangolvet, två plåthöns uppflugna på Olanis( grannen när vi flyttade in) gamla piskställ. Plåthöns som köptes för flera år sen och hamnade någonstans jag glömde bort, dök upp alldeles lämpligt nu och placerades strategiskt och får göra praktik som fågelskrämmor. Och vem är det som använder fågelbadet till att knäcka valnötter? Hittar delade, urätna skal och vattnet blir missfärgat. Några kajor är starkt misstänkta!

IMG_5603

Pallkragen var ett projekt, ett annat är plattläggning under min älskade gunga.

IMG_5640

En gunga som påminner om min farmor på Björkåsen. Hon hade en sådan, och i min barndoms värld var det den enda i sitt slag, ända tills jag flyttade till Gotland och upptäckte att det tillverkades en liknande mindre variat här. Dagens nyproduktion kostar många tusenlappar ny, så här vårdas min dyrgrip sen ca 20 år ömt. Den fick en ansiktlyftning med delvis utbytt virke 2008 och då var projektet den hösten att bygga tak. Med tips från Snicken så fixades det också. Och känner stolthet att den klarat av en del vinterstormar och 40 cm snö. Men där gick nog gränsen, då var det dags att idka taksnöskottning!

På tomten eller i dess närhet, finns det en hel del nostalgiplanteringar: Kabbleka fanns i min barndoms kalvhage, smörbollar växte i överflöd vid vissa åkerkanter. Häggen kommer från föräldrahemmets marker liksom en gran, båda placerade ute i ängen eller längs diket. Eller hörnan i trädgårdsrabatten, tänkt påminna om mamma Ingeborgs ståtliga blommor: Tulpaner, löjtnanshjärtan, vårkrage och bondpion. Minns hennes buketter när städningen till helgen var klar på vardagsrumsbordet med fräsch duk.

  IMG_5616        IMG_5613

Den här helgen kallas Primörhelgen i reklamen för ön. Mina primörer kan för tillfället bli i nässelsoppa, rabarberpaj, kryddgrönt och rätter med kaip(vild purjolök), purjolök som övervintrat, samt ruccolasallad och för att inte tala om all kirskål. Det sistnämnda är ett riktigt gissel till ogräs, men kan visst användas i matlagning. Bara att läsa på, googla på mat med kirskål får ni se! Återstår att se om den varianten biter på ogräset.

Fem kaipar från utkanten av Endre skolgård har nu utvidgat sig till att räcka till någon soppa och senaste inplanteringen är ramslök. Det går sakta med spridningen, men blomning kan ge frön så visst kan jag längta efter att gå ut och plocka mina egna blad, och får inte glömma mina gullvivor, som påminner om kullarna längs Ätradalen i Blidsberg.(Men de här är ättlingar inköpa på blomsterhandeln)

IMG_5623    IMG_5626

Lite blåbär och mycket vinbär, skvallrar deras respektive buskar om

IMG_5605  IMG_5606

och om nu säsongen ger lagom mycket av regn, värme och sol kan det bli både päron och äpplen till hösten.

IMG_5601   IMG_5602

Så finns det som ger ögonfröjd som lagerhägg, anemoner och penseér (som övergått i miniformer allteftersom åren gått).

IMG_5654   IMG_5612

IMG_5638   IMG_5629

Avslutar med ett tidigare inslag jag älskar:

Kan man leva livet på knä,

buga för varje dag man får, och tillåta sig att förundras över en blomma i närbild?

För en stund tänka, att blomman är det enda som finns.

För sen inse, hur magisk världen är som så mycket med än bara blommor.

Rader skrivna av Frida Winbom, en av eleverna på skrivarlinjen, Fårösund,  läsåret 2010. Från deras bok Flaskpost.

// Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: