Att bo mitt i semestern

Sen ett antal år sen bor jag på Gotland, närmare bestämt i utkanten av Visby.

IMG_4345

Erik är fotografen på mamma.

Vi har 3 km ner till centrum, så vi störs inte av stadslivet mer än vi vill, men lätt att ta cykeln och ställa den i närheten där jag vill handla eller uträtta ärenden. Vanliga ICA-butiken ligger närmare!

Vill jag se havet, hamnen och solnedgångar är det lagom kvällspromenad eller en kort cykeltur ut till Hällarna. Som i kväll…

IMG_6303

Under dagen har vi gjort både det ena och andra. Nu är det varmt och torrt. Kollade termometern mitt på dagen, närmare 26 grader både inne och ute. Likadant i går, i förrgår, och ännu fler dagar….

IMG_6306

Antalet baddagar det här året, blir tvåsiffrigt för min del nästa gång – men jag ligger nästan aldrig och solar. Däremot blir det en del solande när jag rör mig hemma  under dagen. När kvällen kommer då är det skönt med ett dopp och en liten simtur  i Träkumlagropen ett par kilometer bort,( ett sandtag som man slutat ta sand ifrån, och som fyllts av grundvatten istället), eller lite längre bort till någon havsstrand t ex Fridhem.

IMG_0305

I dag avslutade vi dagen med fikakorg just på Hällarna. Vi konstaterade att solen gick ner ganska nära tre minuter tidigare än i går, 21.23. Det tar 6 minuter för solen att försvinna bakom horisonten.

Vi ser flygplan på hög höjd passera mot sina olika destinationer.

Vi spanar ut över havet efter fartyg. I kväll fick vi underhållning i form av att en jättestor lastbåt som möttes upp av lotsbåten. Lotsbåten kör upp jämsides, en lejdare hissas ner, lotsen klättrar upp under gång, lotsbåten lägger sig som följebåt bakom. Samtidigt ser vi en gotlandsfärja närma sig. Nu är det trångt i hamninloppet! Man kan ju fundera över hur det skulle kännas och ”parkera” med 166 m långt fordon, när det är svårt att fickparkera med en bil på några meter. (Kollade på info på nätet om lastbåten, för vi såg ju tydligt fartygets namn.) samtidigt kommer Lillsnabben med sina snäva tider, med passagerare till och från ön ,som får sakta ner och ligga stilla någon minut medan lastbåten vänder upp och förtöjer vid den andra färjeplatsen. Bara det att en lastbåt lägger till SÅ,  gör att vi förstår att det är något brådskande eller viktigt.

På mindre än en kvart- 20 minuter har båda förtöjt, bogportarna öppnats, blinkande ljus från dragfordon, truckar mm. Och bilar som kör av färjan ringlar sig genom rondellen .och sprids åt olika håll.

Evert som var lite intresserad av lastbåten, rapporterar en timme senare att  det kör av jättetrailers med konstruktioner till vindkraftverk. De rullar i väg med eskort av trafikledare som håller vägen fri från hinder. Det kan innebära att ta bort skyltar ( sätta upp igen) , stoppa övrig trafik. Det är frågan om långa laster, som inte kan ta svängar på vanligt vis, utan måste gina i korsningar och rondeller för att komma fram. Det är fascinerande att se/höra samarbetet mellan följefordonen. Det var en säkert väl planerad ankomst, många inblandade för att få det att fungera. Antagligen måste lastfartyget lämna hamnen innan morgonen för att ge plats åt ordinarie färjor.

Vi samlar ihop vår fikakorg, tar cyklarna och går längs stigen och upplever det karga landskapet med den strålande utsikten. Det sitter människor på fler ställen med sina fikakorgar. Vi skrämmer upp någon rabbis som rusar vidare och gömmer sig….

På ett ställe har någon slagit upp sitt tält alldeles vid sidan av stigen. De hade redan lagt sig och njöt av utsikten med öppet tält! Jag hade nog valt ett lite mer anonymt ställe, men de visste kanske inte att de just slog upp sitt tält invid en mycket omtyckt stig att jogga eller vandra. Skyll er själva, tänkte jag när jag passerade, placerar ni tältet här blir ni inte ensamma!

Lite längre fram passerar vi lammhagen, som Region Gotland fixat i år. Där finns en mindre skock (får) lamm som ska hjälpa till med röjning av slye och öppet landskap. Maken informerar att han hört på lokala nyheter att lammen varit på rymmen under dagen, men nu återbördats till rätt ställe.

IMG_6295

Den här bilden är från ett annat tillfälle, längs Toftavägen i lördagskväll,

Nu sitter jag här och skriver i mörkret, genom det öppna fönstret strömmar den svala kvällsluften in och man hör lite av trafiken på Toftavägen. När färjorna kommer eller går kan motorernas buller höras, och man kan förundras hur det går till när 1500 passagerare och några hundra bilar transporteras – att det bara flyter!

Med önskan om en fortsatt fin sommar, att vi  alla får uppleva rekreation till hela människan. Blir glad om du vill kommentera, eller berätta något.

♥//Anna

 

6 reaktioner till “Att bo mitt i semestern

    1. Anitha : Den här årstiden har man inga behov att resa härifrån! Känner det som att bo i en vinterbonad sommarstuga. Det som ev saknas är havsutsikt. Men å andra sidan några hundra meter bort finns den. Kom över och hälsa på, med sommarens kommunikationer går det bra med dagbesök. Just nu 190:- tur och retur fastlandet för turister, billigare än det pris vi betalar.//Kram

  1. Härligt kåseri Anna! Det finns väl egentligen inte något negativt med Gotland! Möjligen skulle det vara närheten till Ryssland!

    1. Den tanken finns alltid. Vi är ganska vana vid militära aktiviteter. Nu mest flygvapnet som dundrar förbi med sina plan för att kolla luftrummet. Ganska medveten om bön att Guds hand måtte fortsätta hålla vakt vid vårt lands gränser.

  2. Vilken ynnest att kunna ha åretruntboende och sommarnöje i ett och kunna njuta av det bästa från bägge världarna. Det låter som du har ditt alldeles lilla egna hörn av paradiset! Fortsatt skön sommar! 🙂

    1. Ja, det uppskattar jag. Så avstressande. Alltid på rätt ställe, lätt att hämta om man glömt. Släkt och vänner behöver inte fundera vart man är…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: