Gotland i mitt hjärta

När sommaren kommer blir det många upplevelser som erbjuds på ön.
Almedalsveckan är  förbi. Vi som bor här och har tid kan välja och vraka mellan ett otal  programpungter varje dag. Partiledarframträdandena dem upplever man bäst hemma i TV-soffan, om man nu inte vill uppleva folkvimlet
Själv valde jag några föreläsningar inom bl a vård, energisektorn, och psykologi. Så intressant att lyssna till och berika sin kunskap

.IMG_1477
Teatrar och musikuppförande erbjuds av alla de slag några veckor under högsommaren.
När är en socken på södra ön, där man har gått samman och gjort satsningar. Man rensade ån för möjlighet till paddling ( testade vi i familjen för ngt år sen), och byggde en utomhusarena med plats för ca 250 personer. I år fanns föreställning med titeln ”För Allan del”, mycket tänkvärt om livet på landet genom århundradena. Tal och många musikinslag av 4 skådespelare. Och Allan anspelar på Allan Edvall och ainbuskpsppan Allan Nilsson.

IMG_1488
Folkmusik har vi njutit av på Groddagården i Fleringe(norra Gotland), och i Barläst gamla kalklada (omvandlad till samlingssal) njöt vi av en kväll med Svante Pettersson-musik. Han var riksspeleman, gick ur tiden 1994, och hans ”Gotländsk sommarnatt” är oförglömlig. Kan säga att det är en av de vackraste melodier jag känner till. Det finns en ursprungstext skriven av makarna Pettersson, men vid allmän publicering en gång gjordes den text vi är vana att höra:
”Stilla faller sommarskymning över gammal, gammal gård..”
Kan man njuta mer än att höra den framförd av Svantes son och barnbarn m fl musikanter i Svante Petterssons hemsocken?

Där framträdde också två unga folkmusiker, namnen har jag glömt, men jag minns deras showande under framträdandet

IMG_1545

Gotland chamber Music Festval med Staffan Scheja som inspiratör är en musikalisk vecka med många framträdanden. Vi valde invigningskonserten i St Nikolai och invigningstalare var förre stadsministern Ingvar Carlsson, tyvärr har jag bara sparat musiken med med video, så det lät sig inte laddas upp här.

IMG_1607

 

Medeltidsveckan är säkert också välkänt för många av er, det var 30-årsjubileum i år. Men jag väljer bland upplevelserna och tänker på framförandet av västvärldens första opera skriven omkring 1150 ”Dygdernas dans” av Hildegard av Bingen. Vackra medeltidskläder och instrumentval som kan tänkas fanns då. Kvällskonsert i St Lars ruin:

IMG_1743

Mer musik blev det i Fröjels kyrka med pianoafton med Jonas Lundahl. så skönt att få sitta ner och lyssna till vackra pianostycken,  och låta ljuden föra fantasin dit den vill. Kyrkan var vackert smyckad med vilda växter som plockats i trakten.

 

IMG_1798

Vi har också varit ute med ett par små vändor med husvagnen vid havet. Tänk att få somna till havets brus, eller ta ett morgondopp, bara sitta och njuta av vädrets växlingar eller strandvandra.

IMG_1663

T o m en guidning på Norra kyrkogården blev ett trevligt input i Gotlands senaste 100 år. Där berättades i dramatiserad form om människor som gjort avryck på ett eller annat sätt i livet på ön.

IMG_1776

Så blir det ju härliga besök av när och kära, vänner från ön och fastlandet. Sommartid, ja då reser man inte från ön utan något väldigt angeläget. då är man hemma och får laga god mat och pyssla om sin trädgård

 

IMG_1758

Och tillsist ett råd ur min ” Instruktionsbok för livet ”, något man kan praktisera när höstmörkret kommer allt tidigare och sommarvärmen fortfarande dröjer sig kvar, så stressar man av lite extra…..

Ligg på rygg och titta på stjärnorna.

 // Anna

 

2 reaktioner till “Gotland i mitt hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: