Skillnad på olika sippor

 

Vad är det som blommar och kan väcka så heta känslor, att folk är beredda att demonstrera och förhindra att markytan exploateras. Det blir liksom två läger: De som vill skydda växtligheten och de som i förlängningen månar om arbetstillfällen inom stenindustrin, t ex på File Haidar uppe vid Slite på Gotland.

Backsippa, fältsippa, nipsippa, mosippa… Frågade mej vad är skillnaden när jag hade sett den lilla på inledande fotot. De vanligaste är backsippa och fältsippa, så det var väl en sådan, men vilken? Googlade så klart och gjorde några skärmdumpar:

IMG_4692

Kom fram till att kolla in svepeblad- men vad är svepeblad? Fortsatte leta, men så enkelt att hitta svar på det verkade det inte vara:IMG_4693Men skam den som ger sig heter det ju! Fortsatte letandet. Slog på mer kända vitsippan och där kunde jag läsa att den hade tre svepeblad en bit ner på stjälken, och då blev de lite mer förståeligt IMG_4695Där ser man tydligt tre blad på stjälken. Likadant är det på gulsippa. Till skillnad från blåsippa som inte har några blad ALS på stjälken, utan en bladtuva nere på marken.

Svepebladen på ”mina sippor” var ju inte så markerade som vitsippans. Mer som en skål nästan direkt under blomman. Nu gällde det att se om det var filikigt ända ner till stjälken eller halvvägs. Hade det varit hela vägen, hade det varit en backsippa. Men jag tycker att det är till hälften -eller är det inte, blir plötsligt osäker. Går in och letar bild på nipsippa och hittar en fin bild som inte växer på/vid en gå gångstig IMG_4694Men så står det ju att fältsippa har tydligt bakåtböjda hylleblad-och vad är nu det😮 In och googla, leta igen. På NE-där skulle man vara prenumerant och betala för info. Nähä, gick vidare på andra blommor och hittade något på ”vallmo” som kunde ge förklaring, och det var väl det jag trodde: Kronblad ;))

IMG_4697.PNG

Det har ju blomman jag såg på stigen -så det är säkert en fältsippa.IMG_4688

Klart slut från ”forskningen” om den omstridda nipsippan -det var inte den -eller….aldrig kan man vara riktigt säker, och nipsippan ska ju vara blå och inte lilaaktig…Nej nu slutar jag med mina undringar.

Må så gott i vår- och för-sommartider

❤️Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: