Tacksam att ha ett Sverige💓

Mer och mer kommer nationaldagsfirandet in i medvetandet. Mer Àn att flaggor delas ut, vÀlkomnande av nya medborgare, musik, sÄng och tal. Det Àr fantastiskt att vi fÄr leva i ett land med FRED. Att ingen nu levande svensk blivit beordrad att delta i att försvara Sverige, dÀrför att nÄgon annan stat angripit för att erövra vÄrt land. Eller inbördeskrig, dÀr inhemska konflikter gÄtt över styr.

PĂ„ Gotland fanns det samlingar pĂ„ flera olika platser, de flesta pĂ„ eftermiddagen.  I Visby var det samling för ”Sverigebönen” dĂ€r bön för landet Ă€r i fokus.

I Vibble brukar  hembygdsföreningen ha en trevlig samling, dÀr alla som avslutning inbjuds till ett gemensamt kaffebord dÀr en typisk somrig bakelse ingÄr.

PÄ Roma KungsgÄrd hölls i Är öns officiella firande. I Är valde vi att Äka dit. Det Àr en historisk plats, med mÄnga fynd frÄn historisk och förhistorisk tid. NÀr sommarens aktiviter Àr över, ska utgrÀvningar pÄbörjas för att fÄ mer klarhet i Romas historia. Klart Àr att man i Romatrakten hittat flera hundra mÄtt för betalning i förhistorisk tid. Kulor av jÀrn överdragna med brons, som i vikt bestÀmde metallers vÀrde. Kanske ligger klosterruinen pÄ en forntida tingplats. Det och mer fakta berÀttade berÀttade en representant för Gotlands museum.

 

Gotlandsmusiken spelade flera lÄtar, nÄgra tillsammans med en yngre sÄngare, Vilhelm Blomberg, i mina öron en ny Peter Jöback.

KrÀklingbo manskör kom med ett nytt koncept, samarbete med en gosskör och unga flyktingpojkar. Talande texter som skrivits : LÀngtan efter fred och Kom bli min kompis skrivna av flyktingpojkarna sjÀlva.

Landshövdingen Cecilia Schelin SeidegĂ„rd och regionrĂ„det Meit Fohlin vĂ€lkomnade ett antal nya ”svenskar”, och chefen för LĂ€nsteatern Thomas Sundström högtidstalade.

Hela samlingen hölls ihop av Gotlandsradions Mari Winarve, som bjöd pÄ sig sjÀlv och lockade fram mÄnga igenkÀnningsleenden.

Tillslut uppmanades alla att se efter om det fanns ett svart kryss pÄ programbladet. I sÄ fall var man en av ett antal vinnare (18?) av  2 rosa pelargonior. Men mitt programblad var helt rent frÄn kryss-men mycket nöjd ÀndÄ. Jag hade fÄtt ta del av en innehÄllsrik samling pÄ en fantastisk plats, och avslutar med en bild pÄ nÄgra av de nya svenskarna.

💞Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: