Ta vara på tiden medan man har den.

Det kan hända mycket på en vecka. I vintras bestämde jag mig för att ha en trädgårdsfest hemma på Djuplunda. 17 juni tänkte jag mig skulle bli bra. Mitt i tiden då alla pioner och andra försommarblommor skulle  kunna blomma.image

Men rätt snart visade det sig att en kusin på fastlandet tänkt lika dant, så då ändrade jag min fest till 10 juni. Det visade sig bli bra det också. Vädret var strålande, tårtan tog slut, och alla gästerna hade fått skriva sitt namn på en lapp för att kunna vara med i en lottdragning till slut. ”Vinsterna” bestod av lite hantverk, plantor (äppelgurka, squash, mm) eller godis. Valfritt ….

image

Men det var lite bevänt med pionerna, i alla fall var en svavelpion solidarisk med mig, likaså en röd dillpion!

14 juni blev det en ordentlig cykeltur på ca 6 mil med min syster Eva och våra ”gubbar”. Det blev ett antal stopp på platser vi inte besöker så ofta längs småvägar i hembygden kring Visby.  Det blev två av Gotlands medeltidskyrkor, Follingbo(bild) samt Björke.

På Stava gård pausade vi med att mumsa på deras ekologiska glass och just då passerade gårdens ägare som tog sig tid för en pratstund. Att vara storbonde är rätt krävande för att få till sina visioner.

Vattendammarna mellan Roma och Halla gav svåger Mats flera intressanta fågelupplevelser. Och efter det cyklade vi några kilometer längs Gotlands enda ”järnväg” mellan Roma och Dalhem. En återuppväckt sträcka där gammaldags tåg rullar mest helger sommartid.

Barlingbo sockenglänta är nästan ett måste om man vill få se resultat av eldsjälars nit. Här har jordbrukarna ett rejält förråd med vatten att förse sina odlingar med. Men inte nog med det, en byggnad med utrymme att ha bygdefest i och när skolan ännu fanns kvar för 15 år sen: Skolavslutning. I dag finns det härliga gräsmattor och en mindre tempelbyggnad för meditation och eftertanke.

Den 15 juni fyller min kära syster år, och hon bjöd in till en liten familjefest i deras semesterparadis på Snäck.

Så blev det då den 17 juni och upp i ottan och färjan till Oskarshamn för att på eftermiddagen få vara med om kusinens fest i Västergötland.IMG_4898

Men på vägen hämtade vi upp yngste sonen Sven, som från Uppsala åkt tåg och passat på att träffa sina kompisar. Och vi blev inviterade till lämplig respaus i Jönköping, och en pratstund med två unga härliga familjer.

På utsatt tid kom vi äntligen till dagens stora händelse. Och det blev många glada återseenden i lantlig miljö med god mat, tårtbuffé, tipspromenad, godisbord och lite historik om gården Åstorp. Och med en skröna om att det funnits ett slott på markerna avslutades lördagen. En bild på oss 4 kusiner som finns kvar på ”björkåsapojkarnas” sida. Gunnel, Anna, Margaretha(som vi firade) och Eva.IMG_4907

Söndagen inleddes ned tur till min hembygd Södra Vånga. En, kanske två gånger om året händer det, och massor med minnen strömmar på och tankar på dem som fått sista vilan på kyrkogården. Sakta rullar bilen förbi barndomsgården och jag gläder mig åt att ägorna brukas och fastigheten är välskött.

Fler ”möten” väntade denna dag, först elvakaffe hos kusin Ewy på mammas sida och ännu fler minnen avhandlades.IMG_4920

Lägg märke till ”släktträdet” på väggen. Där finns invävt en berättelse i luffarslöjddsteknik om min mors släkt från Boda i Möne med Carl och Anna som ”roten”, deras döttrar Maria, Karin, Annie, Sally och Ingeborg (min mor) , barn till dem( min generation, bl a kusin Ewy vi gästade) och alla kusinbarn samt deras barn som i trädet symboliseras med röda pärlor. ( Tillverkade jag våren 2016 till släktträff med firande för Stigs 70-årsdag)IMG_0891

Min man Evert ville lägga in ytterligare en händelse denna söndag, nämligen besök på sommarmöte i Tranegärdets missionshus, beläget öster om Ätradalen uppe i gamla jordbruksbygder. Där vägarna ännu slingrar sig fram på ”kostigsvis”.

Min far Göte berättade att han hört talas om när 1800-talets väckelse  kom, hur en orgel bars från någon av grannsocknarna ( Trädet eller Solberga) för att användas just i  Tranegärdets missionshus. En man i samlingen i dag, berättade att det troligen var originalfärgen från slutet av 1800-talet som fortfarande lyste ljusgrönt från innerväggarna- det var kvalité på den färgen i så fall.IMG_4922

Så mot slutet av dagen styrde vi kosan mot Mullsjö och har bearbetat denna händelserika vecka genom att skriva det här inlägget. Kanske kan det också komma mig själv till glädje när minnet sviktar nån gång, förr eller senare.

IMG_4933

Detta är en del av min levnadshistoria, du har också en. Glöm inte att dokumentera den! Alla har vi något att berätta. Bara den intresserade orkar läsa….

💞/Anna

3 reaktioner till “Ta vara på tiden medan man har den.

  1. Tack för att du med bloggens hjälp tog mig med på er resa. Jag är glad att du dokumenterar för både dig och oss. ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: