27 januari, Förintelsens minnesdag

1952 när jag var 5 år, åkte min pappa Göte med på en bussresa till Kiel i Tyskland. Någon hade fått vetskap om hur efterkrigstiden tedde sig i en sönderbombad stad. Minns hur jag stirrade på bilder tagna med pappas lilla lådkamera. Raserade hus, inte ett helt fönster fanns kvar, väggarna trasiga. Bilder från flyktingläger… med ensamma mammor med barn.

Med hem på bussen följde ett antal barn från flyktinglägren. Ett av dessa barn var 10- åriga Erna som följde med till vårt hem. Hon stannade ett halvår innan hon reste tillbaka till sin mamma och 5 syskon.

Erna lärde sig svenska väldigt fort, och jag fick en tillfällig storasyster. Hon var väldigt kreativ och tillverkade dockläder och gjorde små illustrerade böcker med text….

Själv funderade jag mycket på att hennes pappa aldrig kom tillbaka från kriget, de visste inte ens var han var begravd, om han nu ens fått någon värdig gravplats. Minns inte om hon ens hade något minne av honom, kanske blev han inbeordrad som soldat samma år Erna föddes, 1942.

Erna kom till mitt hem ytterligare en period det året jag började skolan.

Sen höll vi kontakt per brev. Erna fick egen familj och bodde med man och sina två pojkar i ett höghusområde i Kiel. Fram till jag själv bildade familj hade jag hälsat på i hennes hem 4 gånger och hon hälsade på med sin familj i mitt föräldrahem en semestervecka, kanske var det 1970.

Jag vet att Erna hittat min blogg och hon har kommenterat i mail, att hennes Sverigetid bliv de bästa minnena från hennes barndom. Kanske läser du Erna det här och jag vill passa på att tacka dej också för många fina barndomsminnen jag fick uppleva tillsammans med dej💞

Allt detta rann upp i minnet i dag, den 27 januari, som de senaste 15-20 åren benämnts Förintelsens minnesdag.

Ernas familj var ju på ”fel” sida enligt krigsslutet. Men genom kontakten med henne fick krigets förfärligheter ett ansikte. Det betyder inte så mycket vilken sida vi befinner oss i krig, fiender och försvarare får lida på order av kan man säga ”makthungriga ledare”. Det finns många platser i världen i dag där sådant lidande är vardag. Flyktingläger som blir permanent. Där invånarna ständigt längtar efter att få komma hem. Och när de kommer hem, är hemmet sönderhärjat och familjemedlemmar saknas.

I dag påminns vi om det förfärliga som drabbade 6 miljoner judar – de blev helt enkelt förintade under förfärliga omständigheter, som berättats av överlevare.

När det onda slår ut sunt tänkande hos människan, så tycks all empati vara utplånad. Hur kan det bli så?

I Visby i dag, delades det ut ett pris till någon som betytt något positivt för sina medmänniskor. Priset är kommet ur tanken att vi ska vara vaksamma för den empatilöshet som som dyker upp i vår vardag.

En ung mamma och hennes son fick priset i år, för omtanken om de hemlösa och utsatta, mest i Visby. Hon ordnade julklappar, varma kläder och skor till över 60 personer och sonen ordnade leksaksjulklappar till barn i familjer med dålig ekonomi.

Mamman har också börjat påverka så att det ordnats med nattvandring i oroliga bostadsområden. Jag tycker hon var en värdig vinnare att bli uppmärksammad.

Här ett eget foto och ett klipp från sociala medier om kvällens pristagare Evelina med sonen Liam.

————————–/——/——/—–/———————-

Tänker på bibelordet med Jesu ord: Allt vad ni gjort mot en av mina minsta, det är att samla himmelska skatter💞Det är sådan kärlek vi borde sprida omkring oss mycket mer. Att glädja, hjälpa och uppmuntra. Vara vaksamma så vi inte dras in i ”onda” cirklar. Att våga säga ifrån och och inte ”bara låt gå -det kan nån annan göra.

❤️//Anna

3 reaktioner till “27 januari, Förintelsens minnesdag

  1. Jag har också ett svagt minne av Erna. Visst var det Ove Wallberg som ordnade resorna till Tyskland? Roligt att läsa om detta Anna!

  2. Va roligt att det väckte minnen även hos dej.
    Jo det stämmer. Ove tillbringade en hel del tid hos oss i Ängagärde. Han kanske bodde i olika hem. Han hade väl ingen egen bostad, mer än ”doprummen ” i Filadelfia, innan han köpte sitt hus uppe i Kärråkra som han gav namnet Valbo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: