Utmaningen: 7 böcker jag läst.

 

För ett tag sedan kom den här utmaningen i mitt fb-flöde. Just då blev det inget av med det.

I kväll tar jag allt på en gång. 7 böcker som påverkat mig, varit intressanta, och som jag nog kommer att ha i min bokhylla livet ut.

När jag nu har alla 7 framför mig, så inser jag att böckerna på något sätt handlar om oss människor, spår vi sätter i tillvaron, hur vi får mod att hantera livet och vad som är viktigt.

Den äldsta i samlingen är väl Fänrik Ståls Sägner av J L Runeberg. Den skulle vi läsa delar av under gymnasietiden.Blev aktuell för mig sommaren 2019, när jag just ”råkade” cykla genom det geografiska området kriget utspelades i.

En diktbok om ett ur Sveriges synpunkt ett förlorat krig mot Ryssland 1808 – 1809. Sverige fick avstå Finland – en stor del av vårt lands domän försvann …Det sved i den svenska folksjälen att förlora.

I boken finns dikten om Sven Duva. En ung man som beskrevs som svagt begåvad. Han fick i uppgift att vara med och försvara en bro någonstans i trakten av Vasa i Finland. När orden kom från Sandels att dra sig till baka, fattade han inte det utan stred så tappert ensam, så fienden gav upp. Men Sven Duva var dödligt sårad.

Sandels red tillbaka till bron och konstaterar att den dödande kulan tog i hjärtat, inte i hans panna ”ty den var klen och arm, och höll sig … till hans ädla tappra barm”

Det påminner mig om att inte sätta etiketter på människor. Vi är alla utrustade med olika förmågor, och det finns mening med allas liv.

 

Bok nr 2 får bli
Herr Gud det är Anna” Bokens titel lockade mig, så jag lånade den först och sen köpte jag en egen.

Boken handlar om en liten föräldralös flicka på 1930-talet i England. Hon får ett hem hos tonårspojken Finn och hans mor i London. Den lilla flickan avlider i sviter av en olycka i slutet av boken. Hennes korta liv beskrivs här med många djupsinniga frågor som flickebarnet funderar på. Finn försöker ge och resonera fram svaren på ett otroligt fängslande sätt. Ja man får faktiskt lust att kolla de små experimenten som beskrivs, för att hitta svar på existentiella frågor.

 

Bok nr 3 fick jag som present av en god vän.

Omfattar ca 30 sidor, med en textrad på 15 språk på varannan sida och en tecknad bild på de andra sidorna.

Illustrativt beskriver boken hur olika vi människor är och beter oss. Vi har alla en uppgift, men fungerar vi ihop… ja det är frågan hur mycket vi ska anpassa oss innan vi har helt utraderat oss själva.

Bok 4 blir Boken om Pelle Svanslös. Den lilla svanslösa katten som får betyda så mycket för sin familj, men som mobbas hela tiden av Måns och hans tanklösa efterföljare Bill och Bull.

Texten känns aktuell än i dag, med tanke på hur mobbning förekommer på arbetsplatser och i sociala livet. Hur dåliga vi är på att ställa upp för den utsatte. Människan speglas i kattens värld och bli på så sätt en barnbok.

Har läst den i skolan och ger många tankar än i dag hur svårt livet kan bli i vår vardag. Och hur avundsjukan gör oss riktigt elaka. Hur det är aktuellt, när mobbning på sociala medier t o m gör så att ungdomar inte orkar med livet. Eller att någon blir utan 👍, trots goda inlägg, utan man ger mest respons år dem man tror sig själv ha fördel av.

Minns från min lärartid, en 8-9 åring kom efter sommarlovet och hade funderingar om det vi läst i slutet av vårterminen. Gissa om det barnet kände sig identifierad med Pelle! Nu tror jag mig veta att revanschen kom i vuxenlivet som en av dem som serverat vid Nobellmiddagar i TV den 10 dec.

Bok nr 5 är

Det blir oftast efteråt, när jag varit på resa jag läser ”om jag varit på en intressant plats”.

Världens vackraste byggnad har jag fått se. En kärleksförklaring till en älskad hustru som dog i barnsäng vid 14 barnets födelse. Taj Mahal i Indien. Jo det var vackert när jag en tidig mars morgon 2019 fick uppleva denna arkitekturens ikon

=m du undrar, så Visby finns med i boken, jämte Göta kanal, Gripsholms slott och ytterligare 7 svenska platser bland världens 1000 mest sevärda platser.

Konstaterar att jag har kanske hunnit med 100 platser, så än har jag mycket att uppleva….

 

Den 6:e boken blir den här:

Den beskriver forskning och framsteg inom DNA-tekniken och hur vi kan spåra vårt släktskap i föregående tider. En ödmjukt skriven och lättläst bok på 450 sidor om mänsklighetens utbredning i världen.

Sist och först borde jag ju nämna böckernas bok BIBELN. Boken som är västvärldens värdegrund. På bilden syns bibeln jag fick av mina föräldrar, och under den version jag läser nu.

Boken med tröstande, vägledande, historiska och eskatologiska texter. Ja så viktig att det i varje svenskt samhälle finns möjlighet att besöka en kyrka och få lyssna till och samtala om innehållet i bibeln varje vecka. Eller att ha en personlig läsestund där hemma när man får tid, eller varje dag kanske läsa något.

Till slut:

Om någon vill fortsätta utmaningen 7 böcker på fb, så står det dej fritt. Om inte så har jag bjudit på några av mina favoritböcker.

// ❤️

 

 

 

2 reaktioner till “Utmaningen: 7 böcker jag läst.

  1. Haha, har också antagit den utmaningen och hade faktiskt i tankarna att i min tur utmana dig, men så blir det nu inte. Härligt med böcker och är en flitig besökare på biblioteket, men när det gäller den här utmaningen går det lite segt. Kanske skulle jag gjort som du, tagit alla sju i ett svep. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: