Gott nytt Ă„r 2021🎊🌟

Hej…

Årets sista dag, mĂ„nga olika tankar…..

Restriktioner….

Tacksam …

NyĂ„rsafton, pĂ„ förmiddagen gick jag en runda i ”vĂ„r” skog. I gĂ„r kvĂ€ll svĂ€ngde en av brandkĂ„rens tankbilar upp pĂ„ det vi kallar cementplattan en bit bort. Kom fram till att de nog bara tömde tanken pĂ„ vatten. Den stod dĂ€r och blinkade sĂ€kert en kvart.

SĂ„ i dagsljus i dag, gick jag förbi och konstaterade att sĂ„ nog varit fallet. Fortsatte ca 100 m till… – SpĂ„r som om nĂ„gon kört ner eller i a f gĂ„tt sĂ„ det blivit spĂ„r. Följer en kort slingrande stig. Plötsligt stĂ„r jag kanske 25 m frĂ„n ett litet blĂ„tt tĂ€lt, lite skymt av grenar. Stannar upp, stĂ„r kvar nĂ„gra sekunder. 3-400 m frĂ„n vĂ„rt hem. SĂ„ slĂ„r det mej: HĂ€r bor en som nĂ€rmast kan benĂ€mnas uteliggare. Jag smyger tyst dĂ€rifrĂ„n- man gör inte intrĂ„ng i nĂ„gons hem sĂ„ dĂ€r utan vidare.

Helt plötsligt Ă€ndrar tankegĂ„ngarna karaktĂ€r. SĂ„ mycket jag har. NĂ„gonstans att bo, ett hem med vĂ€rme, mat i kylskĂ„pet, socialt nĂ€tverk…. KĂ€nner mig beklĂ€md samtidigt som jag inser hur ”rik” jag Ă€r.

StĂ€dar och lagar go’ mat till Evert och mej. Fixar sen lite som vanligt. Ser och lĂ€ser mĂ„nga fina nyĂ„rshĂ€lsningar – tack alla fina vĂ€nner! Vill göra nĂ„got högtidligt. Riggar om till finklĂ€nning, men drar snart pĂ„ mig termodressen. ReflexvĂ€st, och vĂ€ska över axeln. Mitt mĂ„l Ă€r min kyrka. Ingen samling, restriktioner, restriktioner. Men sjĂ€lv unnar jag mig en timmes spelning. Kanske nĂ„n förbipasserande hör nĂ„n ton. Det fick bli psalmerna som ska vara med i söndagens gudstjĂ€nst. Öva, öva…men det kĂ€nns bra. Det Ă€r melodier som betyder nĂ„got- ger harmoni.

Jag har en vana eller kalla det ovana, att om jag kommer in i en tom kyrka och hittar ett olĂ„st instrument hĂ€nder det att jag tar ”ton”. Oftast Tryggare kan ingen vara eller Blott en dag.

SÄ gjorde jag i Haparanda och i Barsta vid höga kusten i somras. Sannerligen ytterligheter av kyrkor. Den förstnÀmnda en stor stÄtlig kyrka, invigd 1967, den andra ett lite kapell i en ort som alltid varit beroende av vad havet kunde ge. Ett vÀlbevarad liten trÀbyggnad frÄn mitten av 1600-talet vid höga kusten.

Haparanda kyrka interiör
Barsta kapell

Det Àr nÄgot fridfullt med sÄng och musik, Àven om man bara Àr en amatör.

KvÀllen börjar bli sen, Evert uppmÀrksammar med pÄ ett inslag frÄn Bingolotto. En kvinna lÄg sjuk i 7 veckor förut i Är, alldeles utslagen av Corona. Lotta Engberg vill ingjuta hopp och framtidstro med att visa pÄ, att Àven denna kvinna blivit frisk och ser helt strÄlande glad ut för att s a s fÄtt livet tillbaka. Det var ett fint inslag som avslutades med sÄngen

”Like a bridge over troubled water
I will lay me down
Like a bridge over troubled water
I will lay me down… ”

Svensk översÀttning:

”NĂ€r du Ă€r trött, du vill fly
Och oron viskar att din dag skall aldrig gry
Jag Àr hos dig, kÀnn handen kring din hand
Var stilla, var ej rÀdd


Som en bro över mörka vatten skall jag bÀra dig
Som en bro över mörka vatten skall jag bÀra dig. NÀr skuggan faller kall, dÀr du gÄr fram
Och nÀr fÄgeln inte lÀngre syns och solen dör
Jag tÀnder ljus, jag tÀnder himlens ljus
Var trygg och tro pÄ mig
Som en bro över mörka vatten skall jag bÀra dig
Som en bro över mörka vatten skall jag bÀra dig Styr mot havet nu, segla bort


Nu Àr din vakna stund, det liv du vÀntar pÄ
Följ vÄgens vÀg, se djupen skrÀmmer ej
Jag Àr ju hÀr hos dig
Som en bÄt över mörka vatten skall jag bÀra dig
Som en bro över mörka vatten skall jag bÀra dig
Som en bro över mörka vatten skall jag bĂ€ra dig!”

LĂ„ter de orden avsluta mina tankar, bĂ€ttre kan det inte bli. Vi kommer att invĂ€nta 12-slaget och lyssna pĂ„ Sveriges alla domkyrkor, som en och en ringer in det nya Ă„ret. Det hĂ€r Ă„ret sĂ„ blev HĂ€rnösand domkyrka ett av mina besöksmĂ„l. I kvĂ€ll fĂ„r jag höra den ringa ut sin klockklang tillsammans med alla andra domkyrkor i Sverige. Det Ă€r en fin tradition jag gĂ€rna upprepar….

HÀrnösands domkyrka

Gott nytt Ă„r 2021

💖/Anna

2 reaktioner till “Gott nytt Ă„r 2021🎊🌟

  1. Tack Anna, trevligt att lĂ€sa dina tankar vid Ă„rets slut ✹. Fint att se att du minns vĂ„r kyrka i Haparanda. DĂ„ har vi bĂ„da spelat i den kyrkan. Även jag som amatör – men musik och att spela nĂ„got instrument ger mig ocksĂ„ sĂ„ mycket glĂ€dje och balsam för sjĂ€len 💛. Sitter just nu med keyboarden hemma för att spela nĂ„got đŸŽŒđŸŽ¶.
    SĂ„ önskar jag dig och familjen ett Gott & VĂ€lsignat Nytt År! 🙏✹.. med god hĂ€lsa 🙏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: