Smultronställe

Våren är här. Så mycket känslor det ger. Vi tittar efter de första blommorna, hör fåglarnas kvittrande. Man vill helt enkelt ut och leva med i uppvaknandet!

Jag tror att vi som får bo i en klimatzon med fyra årstider mår bra av årets växlingar, även om vi gnäller lite över snön, kylan, vinden, regnet och t o m värmen ibland! Omväxlingen gymnastiserar våra sinnen, man blir väckt ur enformighet av solens strålar, även om man sitter inne och kurar en kall vinterdag. och tänk vad skönt att låta sommarvinden smeka kinden och rufsa till håret!

Det är då vi längtar till våra smultronställen. Jag har flyttat några gånger i livet, och när jag tänker tillbaka, så finns det speciella ställen att längta till. Passerar man så vill jag gärna uppleva platserna igen.

Stigarna kring barndomshemmet, cykelvägarna i Ätradalen i Västergötland, klipporna vid Djupekås på Listerlandet i Blekinge eller utsikten kring sjöarna i Linneryd, i södra Småland. Sådant jag gärna introducerat familjen i.  Många härliga vandringar i morfarsskogen, utsliten byxbak i Blekinge och stug- eller husvagnssemestrar i Småland, stugboende med utsikt över Ätran eller boende i Mössebergsparken i Falköping.

När det gäller Gotland finns det så många ställen, att följa öns stränder har gett fina upplevelser.

Ett av dessa ställen är Villa Fridhem några kilometer söder om Visby. Dit kan man lätt ta sig alla årstider, kanske kan man inte gå precis i strandskvalpet om man har besvär med att gå. Men utsikten, och stigarna kring Villa Fridhem….

IMG_7577

  Om man kommer från övre parkeringen så möts man av den här utsikten. En villa i scheizerstil, byggd 1861 på initiativ av en dotter till kung Oskar I,  prinsessan Euginie. Hon bodde här sommartid under 27 år. Den kunglighet hon var påverkade hon/skänkte pengar/ordnade kontakter för byggande av skola, sjukhem mm.  ”Sett i tidsperspektivet hörde hon till föregångskvinnorna i kampen för bättre villkor åt de många i samhället eftersatta, nödlidande och sjuka.”

Sjukhemmet ovanför hamnen i Visby är fortfarande i bruk, där somliga rum borde ha hänförande utsikt. Skolan används sommartid för läger. Det finns ett litet kapell, som brukas som andaktsställe sommartid av Västerhejde församling. Själva villan brukas sommartid som pensionat, och nere vid södra parkeringen finns kaffestugan. På området finns också möjlighet att hyra stuga. Vad sägs om att bo i portvaktsstugan? Man kan säga att den har den utsikt du ser på ovanstående bild, eftersom jag står ca 50 meter framför den vid fototillfället.

Oräkneliga är de gånger vi varit här på vandring med eller utan fikakorg. Hit tar vi gärna våra gäster,

IMG_6502 Erik&Linda 16/8 2014

En solig dag i påskveckan var målet att uppleva parkens blåsippor. Säger bara ahhh….

IMG_7560     IMG_7563

IMG_7568      IMG_7558

IMG_7570  IMG_7571

Stallet där vi många gånger hört Göran Alm, intendent vid Stockholms slott, berätta ur vår kungliga historia och människorna bakom den uppstyltade titeln kung/drottning, prins eller prinsessa. Där samling hålls Euginiadagen i juli med tillfälle att få en kaffestund uppe i villan.

Man kan begrunda konsten att bygga lusthus av ”pinnar”, bara det sätter fart på barnasinnet att bygga en koja!

IMG_7569

Att sitta ner här en stund  under lågsäsong på bänken till ”badhuset”. Njut av tanken….

vi gör det ofta i verkligheten-mitt smultronställe!

En period hade jag för vana att citera ur ”Instruktionsbok för livet” , hakar på där igen:

Nr 122. Åk in och titta på historiska minnesmärken vid sidan av huvudvägen.

// Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: