Vem tar hand om hösten

Hösten är en rätt skön tid. Man liksom sammanfattar året och njuter, eller längtar att få göra om de bästa upplevelserna nästa år igen. Minns att jag redan i realskolan (= högstadiet) skrev en uppsats om  hösten, och i stort sett har jag  kvar  samma åsikter än i dag.

Tiden känns avstressad, tid till reflektion, man redar upp både i hemmet, i minnet och andra ställen där vi rör oss. Det jag saknar det är ljuset. Saknar att det inte är ljust fram till läggdags! Men det kanske är det som är bra, tiden för aktiviteter är inte så lång längre. Kroppen får mer återhämtningstid. Sjunger man inte i en barnvisa att haren tar hand om hösten? I så fall har jag sett den flera gånger sista tiden, för att inte tala om alla kaniner som är i farten.

Går vidare. Förundrar mig över att den sammanlagda ljusa delen av dagen, när det summeras, så är det lika ungefär överallt på hela jordklotet. Och att vid vår och höstdagjämnin, är natt och dag lika långa överallt. Vilken balans, rättvisa! Det är bara avståndet till solen, beroende var vi bor som reglerar värmen.

När man är i väg på ”värmen” så stämmer det inte i huvudet att det blir mörkt på kvällen, jag är ju van vid att är det sommarvärme när är kvällen ljus. Det är priset de betalar för värme, de har inga ”sköna ljusa kvällar”. Likaså om man är på södra halvklotet går solen upp och ner på ”fel” håll. Då solar man på norrsidan – helt galet tycker man. Där blir medsols motsols. Ligger du vid poolen så känns det verkligen konstigt hur solen rör sig, helt motsatt vid vad jag är van vid.

Men det är inga bekymmer, nu är jag hemma. Plockade 4-5 liter nypon, för att koka egen soppa av dem.

Här har jag laddat för en lagom sats till två. Dessutom behövs en bunke och ev en nypa salt.

Först rensas nyponen, dvs skär av blomfnas och ev skaft, samt sköljer dem.

Mängd soppa blir ungefär samma mängd i bär.Häll på vatten så det täcker gott och väl.

Koka nyponen tills de är mjuka, det kan ta en stund. Det är klart, när man kan krossa nyponen med potatismosstöten eller en gaffel, så det ser ut som en gröt av fruktkött och kärnor. Ev behöver man fylla på med kokhett vatten.

När jag så fått den silade nyponsaften, är det dags att tillreda. Nydiskad kastrull,ev  tillsätts lite vatten för att få lagom mängd, sammanlagt ca 3 dl.

Till den här lilla portionen tog jag knappt 1/2 dl socker och en nypa salt.

Koka upp och vispa i en potatismjölsredning. Kolla på mängd vätska och på paketet hur mycket potatismjöl det krävs.

När du är nöjd med soppans koncistens och smak( vill du ha det sötare – mer socker), drar du kastrullen av spisen och pressar i citron för att få den syrlighet du önskar.

Obs koka inte med citronsaften i, för då förstörs ju C-vitaminerna!

Dags att vispa en skvätt grädde eller hämta glassen i frysen.

Njut! Och du har tagit hand om en del av hösten.

Smaklig måltid.

 ♥  //Anna

2 reaktioner till “Vem tar hand om hösten

  1. Åh, vad gott det ser ut med nyponsoppa! Har ju inte varit hemma och hunnit plocka några i år och nu vet jag inte om det är försent. Det har ju varit några frostnätter och de kan gå hårt åt nyponen. Var ordentligt flitig att plocka förra hösten och som jag torkade och fortfarande har kvar av, som tur är.

    Visst är hösten fin och när vädret visar sig från sin bästa sida är det otroligt vackert med alla höstfärger som flammar från gult till rött.

    Må så gott i höstsolen

    /Meggan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: